BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kopi-jegere ser harddisken din

Det amerikanske selskapet Copyright.net har utviklet et program som finner ut om du har en eller annen piratkopiert musikkfil på harddisken. Nå vil musikkindustrien tvinge brukerne vekk fra piratene.

Sigvald Sveinbjørnsson
1. mars 2001 - 07:35

Copyright.net har ertet på seg store deler av de privatrettslige gruppene i USA de siste dagene.

Grunnen er at selskapet har utviklet et program for å finne ut hvem som har piratkopierte utgaver at musikk på harddiskene sine.

Programmet, som kalles CopyrightAgent, har så langt blitt brukt til å avdekke 1 million brudd på opphavsrett på vegne av 750 rettighetshavere. Denne uken befalte Copyright.net musikkfil-bytternes mekka, Napster, å stenge ute en million brukere som hadde uautoriserte filer med legenden Roy Orbison på harddisken.

Det hele fungerer slik at programmet finner ut om hvem som har for eksempel Frank Sinatras Fly my to the Moon på harddisken, hentet fra for eksempel Napster. Programmet sender da en melding til denne brukerens Internett-leverandør, og ber dem om å kutte tilgangen til filen med Sinatras kjente låt, er fjernet.

Tim Smith, administrerende direktør for Copyright.net, sier til den amerikanske avisen The Mercury News at de prøver å drepe "det svarte markedet" for musikkfiler, slik at legitime metoder for å distribuere musikk på nettet kan oppstå.

Men kritikken er hard. Talal Shamoon, sjef ved det amerikanske selskapet InterTrust, har ingen tro på fremgangsmåtene til Copyright.net. InterTrust jobber med å lage betalingsløsninger for musikkdistribusjon over nettet, men er oppgitt over Copyright.nets metoder:

- Du kastet en murstein gjennom vinduet mitt, og vil at jeg skal kjøpe en ny rute? Det er ikke en særlig god forretningsmodell. Disse behandler folk som kriminelle, og de deler ut straffen, sier Shamoon til Mercury News.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.