Kopibeskyttet CD ødela DVD-spiller

En dansk forbruker fikk ødelagt sin DVD-spiller da han satte en kopibeskyttet CD inn i den.

Kopibeskyttelse av musikk-CD'er blir stadig mer utbredt. Ifølge den danske Forbrugernes internetportal (FI) lanserte EMI-Medley den 1. oktober i år kopibeskyttelsesprogrammet Copy Control, som hindrer digital kopiering, selv om slik kopiering til privat bruk også i Danmark er tillatt.

Slike CD-er skal i utgangspunktet kunne avspilles også på DVD-spillere og i PC-er, men ifølge FI har flere forbrukere fått problemer med å avspille CD-er som er sikret med Copy Control. En av dem fikk til og med skadet sin nettopp anskaffede DVD-spiller fra Philips til 8000 danske kroner - bare fordi han satte en Copy Control-beskyttet CD inn i spilleren. Etter å ha spilt av CD-en, kunne spilleren ikke lenger spille av musikk med surroundlyd og måtte til reparasjon.

Til FI forteller Erling Madsen, kommunikasjonssjef i Philips Danmark, at bransjen har en standard for hvilke krav en CD skal oppfylle.

- Gjør den dét, så skal den kunne avspilles på for eksempel alle Philips' avspillere, sier Madsen

- Plateselskapene har selv skapt et problem hvis de både lager kopibeskyttelse og samtidig skriver på CD-en at den lever opp til standarden for avspilling. Det er faktisk falsk varebetegnelse. Den nye formen for kopibeskyttelse er ikke forenelig med de standarder man er blitt enige om i bransjen.

Jesper Dahlgaard i EMI/Medley i Danmark forteller til FI at selskapet i begynnelsen benyttet logoen Compact Disc Digital Audio på selskapets kopibeskyttede CD-er, men at de nå har sluttet med det.

- Alle forbrukere som har problemer med å spille av en CD, kan få den byttet for å prøve en ny eller få pengene tilbake, det har vi meddelt til alle våre forhandlere, forteller Dahlgaard. Han mener likevel at platene skal kunne avspilles på DVD- og CD-spillere som lever opp til standardene, inkludert PC-baserte avspillere.

Det danske Folketinges kulturutvalg konkluderte i et notat fra 29. oktober i år med at prisen på blant annet CD-er i et fritt marked med full konkurranse vil avspeile hvor mye man kan kopiere. En CD med kopisperre som ikke gir muligheten til framstilling av kopier, vil ha lavere verdi for forbrukeren enn ubeskyttede plater.

- Hvis en CD ikke kan kopieres og dette ikke tydelig fremgår ved kjøpet - enten direkte på CD-en eller fra butikkens side, må det formodes at det er en mangel ved varen, noe som gir kunden rett til å heve handelen, det vil si å få pengene tilbake, eller å få en annen vare, sier sjefskonsulent og jurist i den danske Forbrugerinformationen, Mette Reissmann.

Den 22. desember vil det i Danmark bli forbudt å omgå kopieringsbeskyttelse av digitale musikk- og filmutgivelser. Det danske Folketinget vedtar da et EU-direktiv som beskytter kopibeskyttelsen mot å bli brutt.

Derimot er det, ifølge FI, lovlig å bryte en kode som forhindrer en forbruker å spille av en DVD eller CD på vanlig måte. Dette gjelder for eksempel de såkalte regionskodene på DVD-film.

Til toppen