Kopibeskyttet minneutvidelse på neste iPaq

Forhåndsomtalen av Compaqs neste hånd-PC tyder på at den vil utstyres med et spor for minnekort som støtter platebransjens kopieringsbeskyttelse, Secure Digital.

Secure Digital er en minnekortstandard som ble lansert på initiativ av Panasonic i august 1999, sammen med Toshiba og SanDisk Corporation. Standarden har siden fått sin egen forening, SD Card Association med nærmere 300 medlemmer blant dem Intel, Microsoft og IBM, i tillegg til hånd-PC-aktører som Compaq, Hewlett-Packard, Palm og Symbian.

Standarden konkurrerer med etablerte minnekort som MultiMediaCard, CompactFlash, SmartMedia og Sonys Memory Stick. Den har svært beskjedne ytre mål - 24 mm ganger 32 ,, ganger 2,1 - og sikter mot en overføringshastighet på 10 megabytes per sekund. Kapasiteten er 64 MB, og ventes å vokse til 256 MB i løpet av høsten. Timeplanen krever ellers 1 GB i 2002, 2 GB i 2003 og 4 GB i 2004.

Det spesielle med Secure Digital-kort (SD-kort), er at de inneholder programvare for kopieringsbeskyttelse etter normen definert av musikkbransjens Secure Digital Music Initiative (SDMI). Initiativtakerne mener SD-kort vil leve side om side med konkurrentene, samtidig som de understreker sin egen innebygget "sikkerhet". Andre sikkerhetsapplikasjoner enn kopieringsbeskyttelse er ikke nevnt. På den andre siden vil kortene kunne brukes til å huse Bluetooth, geografisk posisjonering og andre lokkende anvendelser.

I vinter lanserte Palm Computing sine Palm 500-modeller, med SD-spor. Forhåndsomtalen av den nye iPaq som Compaq forventes å lansere med Pocket PC 2002 4. oktober, tyder på at også den vil utstyres med spor for kopieringsbeskyttet minne. Det betyr at det vil kunne by på problemer å spille MP3-filer som man ikke har håndtert etter platebransjens strenge anbefalinger - SDMI hindrer for eksempel kopiering til privatbruk.

Fysisk sett finnes det en utvei, siden MultiMediaCard passer i sporet for SD-kort - men ikke omvendt. Hvorvidt Compaq legger inn andre sperrer for å hindre bruken av dette kortet, får vi ikke rede på før 4. oktober.

Til toppen