Kopibeskyttet musikk-CD i salg i Norge

Plateselskapet BMG innrømmet at de selger en musikk-CD som er kopibeskyttet – også i Norge. Men du kan klage.

Plateselskapet BMG innrømmet at de selger en musikk-CD som er kopibeskyttet – også i Norge. Men du kan klage.

Platebransjen kjemper en desperat kamp mot piratkopiering og tar i bruk stadig nye metoder. I den senere tid har det dukket opp rykter at flere plateselskaper skal ha tatt i bruk en ny teknikk som gjør at det ikke er mulig å spille av musikk-CD-plater med en PC.

Dette skal forhindre at folk kopierer platen og lager nye CD-plater eller lager MP3-filer at musikken.

Nå innrømmer BMG som første selskap at man har tatt i bruk teknikken på en navngitt CD. Hele det europeiske opplaget av Natalie Imbruglias nye CD White Lilies Island er beskyttet med teknologi fra israelske Midbar. Dette bekrefter BMG og platebutikkjeden Virgin, skriver nettsiden The Register.

Teknologien legger inn feil og hakk i musikken som en vanlig musikkspiller jevner ut ved å sammenligne lyden foran og bak. Midbar hevder at brukerne ikke hører forskjell.

Men en PC leser ikke musikken som toner, men som rå data, oppdager feilene og stopper avlesningen. Dette stopper både piratkopiering - og legitim bruk av folk som liker å spille musikk mens de jobber på PCen sin.

Om BMG ikke hadde tenkt på dette er ukjent, men konfrontert med klager fra brukere har selskapet tatt en helomvending. Brukere som klager kan returnere CD-platen og få en ny uten forstyrrelser.

digi.no ringte det engelske klagenummeret. En hyggelig mann bekrefter muligheten til å bytte CD, men vet ikke om dette gjelder norske brukere.

BMG Norge var ikke tilgjengelig for kommentar da digi.no ringte.

Til toppen