BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kopiér en hel DVD-film på et kvarter!

DVD-brennere og blanke plater raser i pris. Og med DVDShrink kan du meget enkelt ta backup av DVD-filmene dine.

14. apr. 2003 - 07:55

Det er foreløpig fullt lovlig å ta backup av sine egne DVD-filmer her til lands. Og det kan det være mange gode grunner til å gjøre; hjemme hos undertegnede har for eksempel en original DVD-film sjelden lang levetid, spesielt dem som håndteres av husets femåring. Men så langt har veien til en sikkerhetskopi vært en ganske tidkrevende prosess, for ikke å si krøkkete.

Det har også vært vanskelig å ta 1:1-kopier av DVD-filmer, fordi en hel film vanligvis ikke får plass på en blank 4,7 GB DVD+R/RW eller DVD-R/RW-plate. Da har løsningen vært å splitte filmen over flere plater, evt bruke andre videoformater med begrenset kvalitet og funksjonalitet. Men som med det meste annet dukker det opp gode løsninger etter hvert.

I det siste har det nemlig dukket opp flere programmer som lar deg kopiere DVD-filmer og komprimere innholdet slik at det får plass på en blank DVD-plate. De fleste av disse programmene koster penger, men det finnes også gratisprogrammer. Et av dem er meget brukervennlig og uhyre kjapt, og heter DVDShrink.

Med DVDShrink og en DVD-brenner er det nemlig ingen sak å lage sikkerhetskopier av DVD-filmer. Sett DVD-filmen i leseren, og gå gjennom noen enkle steg i veiviseren. Det hele går mange ganger kjappere enn hvilken som helst løsning vi har sett på tidligere.

Vi ble mildest talt meget overrasket over hastigheten på programmet; kopi av en spillefilm på 1 time og 45 minutter tok knappe 15 minutter på vår PC med 16x DVD-spiller og Athlon XP2500+ prosessor.

VOB-filene fra DVD-filmen lagres på harddisken. Hvis du ikke har DVD-brenner kan du spille filmen direkte fra harddisk dersom du har avspillingsprogrammet PowerDVD fra Cyberlink.

Vi har laget en bildeserie med forklaringer som viser prosessen steg for steg. Du finner den hos digi.nos søsterpublikasjon DinSide.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.