- Kopier oss så mye dere vil

OLPC gir bort maskinvare-designet og inviterer andre til å kopiere.

- Kopier oss så mye dere vil

Det er ikke mange vellykkede forretningsmodeller som baserer seg på å oppfordre konkurrentene til å kopiere produktene dine.

Nå håper OLPC-initiativet (One Laptop Per Child) at de kan lykkes med nettopp dette.

Det ambisiøse prosjektet har ønsket å utvikle en billigst mulig bærbar pc for skolebarn i utviklingsland, men har ikke helt lykkes med visjonen.

- Målsetningen om å skaffe bærbare maskiner til alle barn i verden enklest lar seg gjennomføre dersom OLPC-stiftelsen produserer noe som alle andre kopierer.

Det fortalte OLPC-grunnlegger Nicholas Negroponte under sin tale på TED-konferansen (teknologi, underholdning og design) forrige uke, ifølge Cnet.

Denne kopieringen har allerede startet, mente Negroponte, og pekte på hvor populære de ultraportable netbook-maskinene har blitt den senere tiden – enkle, lettvekts-maskiner bygget av kommersielle aktører.

Bruk vårt design: OLPC-grunnlegger Nicholas Negroponte.
Bruk vårt design: OLPC-grunnlegger Nicholas Negroponte.

OLPC-prosjektet ble kjent for målet om å produsere den såkalte 100 dollars-laptopen, men det skulle vise seg at de aldri lykkes med å presse produksjonskostnadene ned langt nok. Den faktiske prisen ble nærmere dobbelt så dyr.

Prosjektet lot seg også overrumple over hvor raskt de kommersielle aktørene kom på banen med egne billige-maskiner.

- Vi undervurderte hvor raskt de ville klare å kopiere oss, har Negroponte tidligere sagt til digi.no.

OLPC skal nå frigi rettighetene til sitt maskinvare-design som «åpen kildekode» og inviterer andre til å kopiere dem, ifølge Ethan Zuckerman, som live-blogget fra Negropontes foredrag.

Den siste tiden har nonprofit-virksomheten opplevd store problemer. Forrige måned fikk halve staben beskjed om å finne seg nye jobber.

    Les også: