JUSS OG SAMFUNN

Kopilås dreier seg ikke om å bekjempe pirater

En paneldebatt på CES avslører bred enighet om DRM-systemers egentlige poeng.

9. jan. 2008 - 12:25

Nettmagasinet Ars Technica er tilsynelatende alene om å referere fra en paneldebatt i går på forbrukermessen Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas, om kopilås på digitalt innhold: The True Cost of DRM: What Can't We Do Now? (DRM står for «digital rights management».)

I innledningen til arrangementet stilles det spørsmål om framtiden til DRM-systemer, gitt at alle store musikkdistributører nå tillater salg av musikkspor uten kopilås.

Panelet omfattet en akademiker, en ekspert på opphavsrett, nestsjef Jonathan Lee i Media Defender som lever av DRM-løsninger, sjefen for Yahoo Music Ian Rogers, og en representant for EFF (Electronic Frontier Foundation), Fred von Lohmann.

Ifølge referatet til Ars Technica var alle enige om at innen musikk er DRM død. Innen video er DRM derimot svært levende. Hvordan det står til med DRM innen elektroniske bøker er ikke nevnt, men svaret gir seg trolig selv: Amazon.coms Kindle e-bokleser er kimen til nøyaktig den samme tette bindingen mellom innhold og maskinvare som innen video.

    Les også:

Det var også enighet om at DRM ikke dreier seg om å bekjempe piratkopiering. EFF-mannen von Lohmann og Media Defender-representant Lee kom med om lag identiske vurderinger:

– [DRM] dreier seg ikke om piratkopiering. AACS [kopilåsen på Blu-ray og HD DVD] har vært brutt og er forblitt brutt gjennom hele 2007. Det dreier seg om å kontrollere konkurrentene og utrydde disruptiv fornyelse: Hvis du vil spille mitt innhold, må du la meg vise deg hvordan du skal lage spilleren din, sa representanten for EFF.

– DRM er ikke et verktøy mot pirater. Det vi erfarer med fildelingsnettverk er at DRM ikke har spilt noen rolle overhodet. Det tar bare én person å knekke en kopilås, og så spres det som virus. DRM og søksmål har virkelig ikke endret verken tilbud, omfang eller forbrukt båndbredde, konstaterte talspersonen for Media Defender.

Med andre ord: Piratkopiering og brudd på opphavsrett er stadig et alvorlig problem, men DRM er ikke løsningen.

Les hele referatet her: DRM (on music) is dead. Long live DRM (on video)!.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.