Kopisperre for Windows Media knekket på nytt

Et nytt verktøy åpner for fri bruk av lovlig kjøpte Windows Media-filer. Men det åpner også for langt mer.

Kopisperre for Windows Media knekket på nytt

Et nytt verktøy åpner for fri bruk av lovlig kjøpte Windows Media-filer. Men det åpner også for langt mer.

Lovlig kjøpte musikkfiler utsatt for digital rettighetsstyring (DRM) har den ulempen at de ikke kan spilles av på alle typer digitale musikkspillere. Det er dette blant annet det norske Forbrukerombudet nå forsøker å få en slutt på. I første omgang retter ombudet skytset mot Apple iTunes Music Store. Men heller ikke musikk utstyrt med Microsoft DRM-løsning lar brukerne fritt velge avspillingsenhet.

FairUse4WM er et relativt nytt Windows-program som har fått mye omtale de siste dagene. Verktøyet skal kunne strippe Windows Media Audio-filer for DRM-en, angivelig uten at det skal gå utover lydkvaliteten. Dette betyr at man får ukrypterte WMA-filer, som enten kan spilles av direkte eller konverteres om til et format brukerens musikkspiller støtter. Programmet støtter både Windows Media DRM 10 og 11, det vil si PlaysForSure.

En tidlig omtale av programmet finnes her.

I motsetning til flere tidligere løsninger, forsøker ikke FairUse4WM å finne krypteringsnøklene gjennom "brute force". I stedet krever den at brukeren har en aktiv lisens for filene som skal frigis.

Dette lyder relativt uskyldig, siden brukeren faktisk må ha betalt for musikken før DRM-en kan fjernes. I de fleste tilfeller vil musikken allerede være tilgjengelig i fildelingsnettverkene, så denne funksjonaliteten vil ikke øke tilgangen på piratkopiert musikk. Samtidig er det en grei løsning for de brukerne som faktisk ønsker å betale for musikken.

    Les også:

Men programmet åpner for nok en mulighet, som har helt andre dimensjoner. Mange musikktjenester som benytter Windows Media, tilbyr kundene å abonnere på hele musikkbiblioteket mot en fast månedspris. Slutter brukeren å betale, får ikke brukeren lenger spilt av musikken. Men det avhenger av at DRM-en er inntakt, noe den ikke vil være etter omgang med FairUse4WM. I utgangspunktet betyr dette at abonnentene kan laste ned alle de filene de måtte ønske, konvertere filene og så avslutte abonnementet.

Nettstedet Engadget skal ha gjort en vellykket test av dette med filer fra Napster To Go-tjenesten.

Siden FairUse4WM tilsynelatende benytter funksjonalitet i Windows Media Player, vil Microsoft kunne begrense virksomheten til en viss grad ved å gjøre endringer i programvaren. Ifølge e-post som er blitt publisert i denne artikkelen hos Engadget, skal Microsoft allerede være godt i gang med dette arbeidet.

Det er ikke klart om Microsoft vil gå til rettslige skritt mot de som har laget FairUse4WM eller mot nettsteder som distribuerer programvaren. Dette inkluderer store aktører Betanews' Fileforum og Softpedia.

Til toppen