FORBRUKERTEKNOLOGI

Kopisperre i kommende Intel-prosessorer

Intel vil integrere en teknologi i kommende PC-prosessorer som skal hindre ulovlig kopiering av mediefiler.

22. apr. 2004 - 06:44

Intel har allerede lansert et produkt som tar i bruk deler av den funksjonaliteten LaGrande Technology - som teknologien foreløpig kalles - vil tilby. PXA27x-prosessorfamilien for små, håndholdte enheter som PDA-er og mobiltelefoner, ble lansert for snart to uker siden.

Denne brikken vil gjøre det mulig for mobiltelefonprodusentene å utvikle programvare som lagrer viktige data, for eksempel informasjon om kredittkortnummer, i et kryptert minneområde i brikken. Dette skal hindre annen programvare i å få tilgang til dataene uten uttrykkelig tillatelse fra brukeren. Dette skal hindre virus og annen ondsinnet kode i å gjøre skade.

    Les også:

Men det er den kommende bruken av LaGrande i vanlige PC-prosessor som Pentium 4 som har vekket en del debatt.

Dette fordi musikk- og videofiler kan designes slik at at de kan ta i bruk de beskyttede områdene for å begrense brukernes mulighet til å kopiere eller videresende filene. Microsoft har lenge arbeidet med teknologien som tidligere var kjent som Palladium, men som nå kalles Next Generation Secure Computing Base (NGSCB). Denne skal fungere sammen med funksjonaliteten som LaGrande skal tilby.

En slik løsning vil kunne mer attraktivt for medieselskaper å tilby musikk og film via Internett, noe som er en sentral del i Intels visjon om det digitale hjemmet.

Kritikerne mener derimot at rettighetseierne vil belaste brukerne med drakoniske systemer for digital rettighetshåndtering, noe som fører til at brukerne mister kontrollen over hva som befinner seg på datamaskinene deres.

Intel har på sin side tidligere lovet at LaGrande er en teknologi som brukerne kan velge om skal være aktiv eller ikke.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.