Kopperforskning krever to millioner frivillige PC-er

Kopper kan bli et biovåpen i en eventuell krig mot Irak. Last ned en skjermsparer og forsk fram en kur.

Den amerikanske hæren finansierer et distribuert beregningsprosjekt for å bidra til å forske fram en kur mot kopper. Sjukdommen ble erklært utryddet av Verdens helseorganisasjon i 1977, men det er kjent at flere land fortsatt har virksomme lagre av variola-viruset. Viruset er velegnet som biologisk våpen, også for terrorister, fordi det ikke finnes noen måte å behandle folk som er smittet, og fordi de færreste har antistoffer igjen etter vaksiner for mange år tilbake.

Prosjektet er døpt Smallpox Research Grid Project, og huses på nettstedet Grid.org til selskapet United Devices som ble dannet av dem som arbeidet med det kjente SETI@Home-prosjektet der frivillige stiller sine PC-er til disposisjon for leting etter liv på andre planeter. Fordelingen av beregningsoppgaver til opptil to millioner frivillige internettkoplede PC-er skjer gjennom United Devices' teknologi kalt Global Metaprocessor. To millioner PC-er som bidrar med ledig kapasitet utgjør en samlet regnekapasitet på opptil 1,1 petaflops, altså over en million milliarder flytetallsoperasjoner per sekund. Det er over 30 ganger ytelsen til maskinen som i dag topper listen over verdens 500 kraftigste supermaskiner, NECs Earth Simulator, og over 140 ganger ytelsen til nummer to på denne listen, Hewlett-Packards ASCI Q.

Les også

Pengene kommer fra United States Army Medical Research Institute of Infectious Diseases (USAMRIID) og IBM, og forskningsresultatene leveres uavkortet til USAMRIID. IBM bidrar dessuten med serverne (p690 med lagringssystemet Shark) som fordeler oppgavene til de frivillige PC-ene, og prosesserer resultatene derfra. En DB2-database på p690-maskinene vil håndtere anslagsvis 15 millioner SQL-forespørsler per dag.

Den tredimensjonale modellen for molekylær analyse, LigandFit, leveres av Accelrys, mens Evotec OAI bidrar med medisinmodeleringsprogramvare. Forskere ved flere ledende universiteter og forskningsinstitusjoner bidrar, blant dem University of Oxford, Essex University, Robarts Research Institute, University of Western Ontario og Memorial Sloan Kettering Cancer Research.

Poenget med forskningen er å undersøke molekyler fra 35 millioner ulike legemidler med tanke på å avsløre opptil et par hundre som kan tenkes å blokkere enzymet som variola-viruset bruker til å kopiere seg selv. Når de er funnet, innledes en periode med laboratorieforsøk for å utvikle et passende legemiddel. Forskningen kan også tenkes bidra til å finne legemidler mot kreft.

Det forsikres at forskningen ikke kan benyttes til å framstille nye biologiske våpen.

Til toppen