Korrekte insidere gjør det med opsjoner

Tidligere toppsjef i Yahoo!, Tim Koogle, innløste opsjoner for 0,002 cents per aksje. Noen dager seinere solgte han de to millioner aksjene videre for 31,94 millioner dollar.

Tidligere toppsjef i Yahoo!, Tim Koogle, innløste opsjoner for 0,002 cents per aksje. Noen dager seinere solgte han de to millioner aksjene videre for 31,94 millioner dollar.

Silicon Valley-avisa Mercury News viser til Wall Street-analytikerne Thomson Financial/First Call, som forteller at Tim Koogle gjennomførte de lønnsomme transaksjonene fra 28. til 30. november i fjor.

Koogle var toppsjef i Yahoo! fra 1995 til mai 2001. Pengemagasinet Worth.com noterte ham som USAs nestbeste konsernsjef i 2000. Da han gikk av i mai, viste han til dårlige resultater. Han beholdt sitt styreverv - og opsjonsavtalen.

Yahoo! offentliggjorde en formell kommentar til Koogles noe oppsiktsvekkende og uvanlige gevinst. Her heter det at Yahoo!-sjefene for det meste henvises til kompensasjon gjennom opsjoner. "Sjefene er begrenset til sjeldne og korte handelsperioder, og det er en normal og klok del av deres planlegging med hensyn til skatt og formue, at de gjør sin portefølje mer mangfoldig ved å handle aksjer i de avtalte periodene."

I etterkant kan man konstatere at det siste året Koogle ledet Yahoo!, og der han ble kåret av Worth.com, tjente han til sammen 11,7 millioner dollar, hvorav 11,39 millioner var gevinst på opsjoner. Etter å ha gått av på grunn av dårlige resultater i selskapet, blir den samlede årskompensasjonen nesten tredoblet.

Noen vil argumentere for at Koogle er en av dot.com-verdens store tapere. Resonnementet lyder slik: I januar 2001 var hans opsjoner verdt 360 millioner dollar. I november 2001 realiserte han to millioner opsjoner, tjente 32 millioner dollar, og har "bare" 1,3 millioner igjen. Realiserer han resten til samme kurs, er den potensielle gevinsten for det han har igjen, 26 millioner dollar. I stedet for 360 millioner dollar, sitter han igjen med 58 millioner dollar. Han har altså "tapt" over 300 millioner, eller over 83 prosent av sin opprinnelige formue. Velger man papirformuen fra januar 2000 som utgangspunkt, er tapet enda større. Da var nemlig Koogle "verdt" 625 millioner dollar.

Det er sannelig ståstedet som avgjør om det går opp eller ned her i verden.

Og for ordens skyld: Det er ingen mistanke om at Koogle har gjort noe ulovlig.

Ifølge Worth.com er mannen skilt og bor alene med en katt. I tillegg til jobben er han interessert i årgangs gitarer og raske biler. Han er ikke spesielt opptatt av penger, og gir mye til veldedige formål.

Til toppen