Kostbare dobbeltkjerner fra AMD

AMD lanserte selskapets dobbeltkjernede PC-prosessorer i dag. Prisene er høye sammenlignet med konkurrenten.

AMD lanserte selskapets dobbeltkjernede PC-prosessorer i dag. Prisene er høye sammenlignet med konkurrenten.

Som ventet lanserte AMD i dag prosessorserien Athlon 64 X2, hvor hver prosessor er utstyrt med to kjerner. Fordelen med to kjerner er at maskinen kan kjøre to separate programtråder samtidig. Dette gjør at to programmer kan kjøres aktivt på samme tid, uten å måtte dele på prosessorkraften, eller at et program som er delt opp i flere tråder, kan kjøres mer effektivt.

Enkeltprogrammer med bare én tråd vil ikke alene kunne utnytte fordelene ved å ha to kjerner tilgjengelig, men flere samtidige programmer vil i noen tilfeller kunne kjøres raskere. Trolig vil mye av den programvaren som heretter vil bli utviklet, i større grad kunne utnytte doble kjerner ved å ta i bruk flere samtidige tråder. Dette gjelder både vanlig nytteprogramvare og ikke minst spill.

Uten at man skal ta ytelsesmål fra prosessorleverandørene så altfor høytidelig, oppgir AMD at digitale medieapplikasjoner i snitt vil kunne få en 34 prosent ytelsesforbedring sammenlignet med en tilsvarende Athlon 64-prosessor med én kjerne. En generell produktivitetstest skal ha gitt en gjennomsnittlig økning på 22 prosent.

Athlon 64 X2 støtter den samme 939-pinners hovedkortsokkelen som mange av Athlon 64-prosessorene gjør. Dette gjør at mange av dagens hovedkort i utgangspunktet kan støtte den nye prosessorfamilie. Ofte vil bare en BIOS-oppgradering være nødvendig.

    Les også:

Athlon 64 X2 leveres i første omgang i fire versjoner, 4800+, 4600+, 4400+ og 4200+. De to raskeste er klokket til 2,4 GHz og er utstyrt med henholdsvis to ganger 1024 kB og to ganger 512 kB sekundært hurtigminnet. Hver kjerne har altså sitt eget hurtigminne.

De to minst kraftige utgavene har tilsvarende fordeling av hurtigminnet, men er klokket til 2,2 GHz.

Prisen på de fire modellene er oppgitt til å være henholdsvis 1001 dollar, 803 dollar, 581 dollar og 537 dollar. Uten å ta hensyn til ytelsen, er dette betydelig dyrere enn det Intel krever for Pentium D-prosessorene, som også har doble kjerner. Selskapet krever henholdsvis 530 dollar, 316 dollar og 241 dollar for Pentium D-prosessorer med klokkehastighet på henholdsvis 3,2 GHz, 3,0 GHz og 2,8 GHz.

Riktignok har Athlon 64 X2 vist seg å være raskere i de fleste tidlige sammenligner av de to prosessorfamiliene, men ytelsesforskjellen er ikke så stor at den kan forsvare prisforskjellen.

Uansett har mer enn 40 PC-produsenter oppgitt at de vil komme med systemer basert på Athlon 64 X2.

Til toppen