BEDRIFTSTEKNOLOGI

KPNQwest og litt vill vest

Noen ganger kommer det pressemeldinger hvor jeg må fundere på hva det egentlig var avsender mente.

Håkon Styri
7. juni 2002 - 12:30

Forrige uke kom det en melding hvor KPNQwest rådet kunder som VG.no og NRK.no å utrede alternativer i tilfelle selskapet gikk konkurs og ingen ville kjøpe boet. De skal ha ros for en ærlig og redelig informasjon, men jeg kan ikke fri meg for å fundere på dette med å utrede alternativer.

Jeg vil tro at man egentlig var klar over at de aller fleste som leste denne meldingen leste den som: Skift leverandør nå!

Virksomheter av den typen KPNQwest siktet til, har Internettet som en forretningskritisk ressurs. Slike virksomheter bør ha utredet alternativer og lagt planer lenge før nettoperatøren ber om det i forbindelse med en høy risiko for driftsavbrudd ved en konkurs.

Problemer hos virksomhetens ISP er en uforutsett hendelse på linje med et besøk fra Datatilsynet, at en ansatt forsvinner med en mengde passord i hodet, eller at tjenesten blir utsatt for hacking eller DOS-angrep. Man bør ha rutiner for slikt. For mange er problemer hos ISP en såpass alvorlig hendelse at man bør ha øvd på rutinene.

I tillegg til det uforutsette er det ikke unaturlig å regelmessig vurdere bytte av ISP fordi prisene på markedet stadig endrer seg. Inntektene for de fleste innholdsleverandørene på Internettet er ikke større enn at man bør være veldig kostnadsbevisst.

Å flytte tjenesten til en annen ISP bør ikke være noe som er preget av usikkerhet eller heft og plunder.

Det er derfor ikke usannsynlig at kostnadsbevisste virksomheter til en hver tid har en nokså god oversikt over alternative leverandører.

Dermed blir det litt rart å lese synsing om hvor raskt det er mulig å flytte en tjeneste. Er nettjenesten forretningskritisk bør en slik operasjon være planlagt, og kanskje innøvd.

Det er også stor forskjell på å flytte fra en ISP som ennå er på nett og å flytte fra en som har falt ut av nettet. Selvsagt finnes det system som det er særlig krevende å flytte, men det er ingen grunn til at man ikke skal vite hvor lang tid det vil ta å flytte også disse systemene.

Med andre ord burde det ikke være noen grunn til å skape en stemning av vill vest og tilløp til panikk.

I ettertid ser det ut til at det gikk relativt greit for de som flyttet. En del av virksomhetene sitter nok igjen med økt kompetanse og bedre rutiner. Enkelte har også fått lavere driftsutgifter...

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.