BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kraftig Amiga under utvikling

Det er ikke bare Amiga Inc. som lager Amigaer. Det tyske selskapet phase 5 holder nå på å utvikle en multiprosessorutgave av Amiga som til og med skal støtte 3Dfxs Voodoo 2-brikke.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. mai 1998 - 14:10

Den kommende Amigaen til phase 5, pre\box, vil ifølge Wolf Dietrich, daglig leder for phase 5, konkurrere med PC-er i det midtre og det øvre prissjiktet. Alle systemene vil leveres med minst fire PowerPC-prosessorer, noe som skal gi et svært godt pris-/ytelsesforhold.

pre\box er basert på et ATX-hovedkort med en systembuss med opptil 100 MHz klokkehastighet, avhengig av hvilke PowerPC-prosessorer som brukes. Prosessorene er montert på et separat datterkort med inline eller bakside hurtigminnemoduler, også dette er avhengig av hvilke prosessorer som brukes. pre\box benytter seg av PowerUP System Software, som blant annet støtter en programvarekontrollert hurtigminnekoherens, noe som gjør at pre\box også kan utstyres med prosessorer som ikke støtter multiprosessering i maskinvaren. Dette inkluderer PPC603e og PPC750 (G3).

pre\box har et integrert undersystem for 3D-grafikk med 8 MB grafikkminne. Grafikksystemet er koblet til resten av systemet via en 66 MHz PCI-buss. Tilknyttet den samme bussen finnes det også en spesiell kontakt for et Voodoo 2-basert 3D-kort som er direkte koblet til de innebygde grafikkbrikkene.

- Vi planlegger, enten på egen hånd eller i samarbeid med en annen produsent, å tilby en Voodoo2-basert løsning som kraftig oppgraderingsmulighet, sier Dietrich i en pressemelding.

- Vi vil ikke glemme etterspørselen fra de seriøse spillbrukerne.

Innebygget er også en Ultra-Wide SCSI-II kontroller og en 100 Mbit Ethernet kontroller. Dette skal være tilstrekkelig kjapt til å tillate de distribuerte multiprosesseringskonseptene som phase 5 tilbyr i sine produkter.

I tillegg er hovedkortet utstyrt med tre vanlige 66 MHz PCI-kontakter. PCI er også standard grensesnitt for tilleggskort i PC, noe som gjør at utvalget vil være stort. For å få kortene til å virke i pre\box, må man skrive nye drivere. 66 MHz-bussen aksepterer også kort som kun er laget for hastigheter opp til 33 MHz.

Det er foreløpig ikke bestemt om det også skal inkluderes et egen kontakt for valgfri Motorola 68k-prosessor, men ifølge Dietrich er det mye som tyder på at 68k-prosessoren vil bli emulert i programvaren i stedet.

pre\box skal også tilby vanlige løsninger som USB, seriell- og parallellporter, EIDE-grensesnitt for rimeligere harddisker og CD-ROM-spillere, samt lyd med CD-kvalitet og utvidede lydsyntesefunksjoner. pre\box er nå under betatesting og ventes å komme på markedet i siste kvartal i år. Foreløpig er det planlagt fire modeller med varierende prosessorkort.

Den billigste, pre\box 604/800 med fire PPC604e 200 MHz-prosessorer er med dagens komponentpriser beregnet til å koste 2370 dollar. Den dyreste, pre\box 750/1200 med fire PPC750 300 MHz-prosessorer, som hver har 1 MB bakside hurtigminne, vil tilsvarende koste 4870 dollar.

Dette inkluderer et ATX minitårn, mus, tastatur, Amiga OS 3.1, PowerUP System Software, samt 32 MB 100 MHz SDRAM, 4 GB harddisk og 24X CD-ROM-spiller.

Dietrich forteller at nyere PowerPC prosessorer selvsagt vil bli tatt med i serien etter hvert som de kommer på markedet.

phase 5 vil tilby kunder som har kjøpt selskapets PowerUP akselerasjonskort for eksisterende Amigaer, rabatt, hvis de kjøper pre\box-systemer.

Eiere av PowerUP-kort som ønsker å benytte seg av rabatten, kan fortsette å bruke sine trimmede Amigaer, enten som separate systemer, eller ved å bruke Amigaens prosessoringsressurser fra pre\box-en ved å bruke et linksystem og multiprosesseringsegenskapene som er inkludert i pre\box og PowerUP System Software.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.