Kraftig fall i utlyste IT-stillinger

Ledigheten er fortsatt rekordlav, men det blir utlyst langt færre nye IT-stillinger.

Kraftig fall i utlyste IT-stillinger

Ledigheten er fortsatt rekordlav, men det blir utlyst langt færre nye IT-stillinger.

Det norske IT-markedet preges av mangel på folk. Arbeidsledigheten er på et bunnivå, og både arbeidsgivere og bransjens interesseorganisasjon IKT-Norge er bekymret.

De månedlige arbeidsledighetstallene fra NAV viste en kraftig reduksjon av antall ledige IT-folk i mars, sammenlignet med samme måned i fjor. Samtidig sier NAV at de tror pendelen er i ferd med å svinge tilbake.

Rubrikkselskapet Rubrikk.no er en av Finn-no's mange utfordrere. De har imidlertid gått en litt annen vei enn sine konkurrenter, ved at de har en tjeneste som samler inn alle rubrikkannonser i Norge.

Dette gjør at de kan presentere en oversikt over alle ledige stillinger fra ett sted, og dermed er det mulig å hente ut tall for hvordan det ligger an i markedet for stillingsannonser.

På forespørsel fra digi.no har Rubrikk.no gjort noen dykk i statistikken for å se hvordan det ligger an i IT-bransjen.

Det viser seg at det har vært et markant fall i antall utlyste IT-stillinger den siste måneden.

- Toppen var for en måned siden. Totale antall annonser har gått fra litt over 50.000 til litt under 40.000 - Toppen var for en måned siden. Totale antall annonser har gått fra litt over 50.000 til litt under 40.000, sier Adil Osmani, markedssjef i Rubrikk.no, til digi.no.

Her må det imidlertid taes noen forhold. Blant annet var påsken tidlig i år, og det kan ha gitt relativt store utslag for antall utlyste stillinger. Likevel er et fall på over 20 prosent ganske dramatisk.

I de mange intervjuene som digi.no gjør blant aktørene i IT-bransjen, er signalene foreløpig at få har merket noe til den økonomiske nedturen. De fleste forteller om fortsatt god tilgang på oppdrag, men at alle diskuterer om det nå er en økonomisk nedtur på gang også i Norge.

Samtlige fortsetter å rekruttere nye ansatte, men de er nøye med å påpeke at de «opprettholder kvalitetskravet». Det skulle bare mangle, men det kan godt tenkes at det vipper i retning av at mange nå dropper en ansettelse de for bare få måneder siden ville gjennomført.

Ifølge tallene fra Rubrikk.no er det nå 896 ledige utviklerstillinger i Norge. De er fordelt på 226 bedrifter. 28 prosent av stillingene er utlyst hos markedslederen Finn.no. Resten er fordelt på andre rubrikktjenester.

Selskapene som akkurat nå søker etter flest utviklere er:

 • Siena Consulting (37)
 • ElanIT (29)
 • Tandberg (19)
 • Aktuell Media Scandinavia AB (18)
 • Top Temp IT Bemanning (16)
 • Netcom (13)
 • Brønøysundregistrene (12)
 • If Skadeforsikring (12)
 • Lindorff (11)
 • Jobzone (11)
 • Mosaique (10)
 • Adecco (10)

Tallene fra Rubrikk.no er hentet ut ved hjelp av søketeknologi, og de har også statistikk for hva jobbsøkerne ser etter. Det gjør det mulig å fange opp informasjon om hva slags teknologier jobbsøkerne er lystne på å jobbe med.

- Det er cirka like mange utlyste Java og .Net stillinger, men det er mange flere som søker etter jobber med Java - Det er cirka like mange utlyste Java og .Net stillinger, men det er mange flere som søker etter jobber med Java, sier Osmani til digi.no.

Mange i IT-bransjen jobber som konsulenter, og det er også mange utlyste konsulentstillinger.

Ifølge Rubrikk.no er det nå 1.663 ledige konsulentstillinger i IT-bransjen, og det er 314 selskaper som forsøker å rekruttere konsulenter.

Noen av disse stillingene overlapper trolig med utviklerannonsene. Dessuten er mange av konsulentstillingene utlyst av vikarbyråer som Top Temp IT bemanning (63) og Manpower (28). Forøvrig er 31 prosent av disse stillingene utlyst på Finn.no.

Ifølge NAV er det nå rundt 200 ledige stillinger for IT-eksperter med kompetanse på SAP.

Tall som Rubrikk.no henter ut fra sitt system, viser at det er 118 stillingsannonser for SAP-jobber, men det er ofte flere stillinger i hver annonse.

- I snitt er det 3 stillinger i en SAP annonse. Det vil si at det i følge våre data synes å være rundt 350 ledige SAP-stillinger i Norge, sier Osmani.

Selv om Finn.no er den soleklare markedslederen på stillingsannonser, er det faktisk flere SAP-stillinger utlyst på Stepstone. De har 44 ledige SAP-stillinger, dobbelt så mange som Finn.no. Deretter følger Nav (14) og Iktjobb (9), deretter Zett (6). Xtra personell (4) og Sign-on-fee (3) og Manpower (3).

- Dette er ikke overraskende, selv om normalen er at cirka 1 av 3 stillingsannonser ligger på Finn.no. Når vi tar høyde for at enkelte annonser kan være publisert flere steder vil noe under halvparten av stillingsannonsene i Norge være på Finn.no. Mange annonserer kun på egne hjemmesider eller hos aktører som Stepstone og Monster hvor de har avtale om fri annonsering til en fast pris, sier Osmani.

Finn.no reagerte kraftig da Rubrikk.no lanserte sin tjeneste. De likte ikke at deres annonser ble hentet ut og presentert på nettsidene til Rubrikk.no. Etter litt frem og tilbake valgte de imidlertid å ignorere den nye utfordreren.

    Les også:

Til toppen