Kraftig forbedret Safari

Lover langt bedre ytelse og utvidet støtte for webteknologier.

Kraftig forbedret Safari
Apple lover betydelig høyere ytelse med Safari 8, i tillegg til bedre energieffektivitet og støtte for flere webteknologier. Dessuten er brukergrensesnittet fornyet. Bilde: Apple, montasje: digi.no

Apple lanserte i går OS X Yosemite og samtidig Safari 8 til samme plattform. Dette er den store oppgraderingen av nettleseren siden juni 2013. Dermed inkluderer den naturlig nok en rekke store og mindre forbedringer.

Under gårsdagens lansering ble det særlig lagt vekt på at Safari nå er både raskere og mer energieffektiv enn tidligere. Det ble spesielt nevnt at brukere av MacBook Air vil kunne se på Netflix i tre timer ekstra timer før batteriet må lades, dersom den nye Safari-utgaven brukes i stedet for Chrome eller Firefox.

Etter alt å dømme skyldes dette i alle fall delvis at Netflix nå kan brukes uten Silverlight i Safari. I alle fall Firefox-utgaven som Apple har brukt i testen har benyttet Silverlight-pluginen.

Men Apple lover også to timer ekstra batteritid ved vanlig surfing i nettleseren, dersom Safari 8 brukes i stedet for Chrome eller Firefox.

Noe av dette kan henge sammen med at JavaScript-motoren Nitro skal ha blitt langt raskere. Hvor mye raskere er uklart, men på denne siden viser Apple til tre ytelsestester hvor Safari er minst ni prosent raskere enn de største konkurrentene på OS X. Størst er forskjellen i testen JSBench, hvor Safari er 6 ganger raskere enn Chrome og 6,6 ganger raskere enn Firefox, ifølge Apple.

Safari har lenge hatt en Private Browsing-funksjon, som ikke lagrer historikk og lignende. Nytt i Safari 8 er at man Private Browsing kan gjøres i et separat vindu, mens man i et annet vindu kan ha Private Browsing-funksjonen deaktivert. Tilsvarende finner man også i Chrome og Firefox.

I tillegg til den vanlige raden med faner, skal Safari 8 ha fått en ny visning hvor man ser miniatyrbilder av alle fanene som er åpne, ikke bare på den lokale enheten, men også på andre enheter som er tilknyttet den samme iCloud-kontoen.

Alt i alt skal Safari utseendemessig være mer minimalistisk enn tidligere, noe som gjør den mer egnet for bruk på relativt små skjermer.

Under skallet

Apple presenterer på denne siden en kortfattet oversikt over hva som er nytt for utviklere i Safari 8. En viktig nyhet er det at Safari endelig har fått offisiell støtte for 3D-grafikk-teknologien WebGL. Det betyr at alle de fem mest brukte nettleserne støtter denne teknologien, som blant annet kan brukes til å lage mer avanserte spill på weben, uten å måtte bruke plugins.

Safari skal nå også ha fått støtte for HTTP-utvidelsen SPDY, som trolig vil danne grunnlaget for HTTP/2.

Safari 8 har som nevnt støtte for Netflix, noe som i praksis betyr at HTML-teknologiene som legger til rette for DRM-løsninger, nå er implementert. Disse har fellesnavnet HTML5 Premium Video Extensions.

Flere av de andre nettleserne har nå fått støtte for deler av ECMAScript 6, standarden som JavaScript er basert på. I Safari 8 er slik støtte tilsynelatende begrenset til Promises, som skal bidra til enklere og mer ryddig, asynkron koding.

Nytt er også at støtte for lokal lagring av strukturerte data gjennom IndexedDB og utvidet CSS3-støtte.

    Les også: