BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kraftig Java-motstand

PC-aktører som Compaq, HP, Microsoft, Apple og Texas Instruments protesterer til standardorganisasjonene ISO og IEC mot å gjøre Suns Java til standard samtidig som Sun får beholde kontrollen over Java. Allikevel er det gode sjanser for at Sun vil lykkes. Det er nemlig over 25 nasjoner som kommer til å delta i avstemningen om den nye standarden.

Jens Kanden
5. mai 1997 - 13:33

Sun Computer har fått kraftig motstand mot sitt forslag om å gjøre Java til en åpen standard. Tunge PC-aktører som Compaq, Microsoft, Hewlett Packhard, Apple Computer og Texas Instruments stemmer mot forslaget om at Suns Java skal bli en åpen standard.

Sun leverte i mars sitt forslag om å gjøre Java til en åpen standard til de to standardorganisasjonene International Standards Organization (ISO) og International Electrotechnical Commission (IEC). Søknaden innebærer at Sun ønsker å bli en standardsøkende organisasjon, i ISO/IEC-sjargong - en publicity available submitter (PAS). Dette er en status som hittil har vært forbeholdt ikke-kommersielle organisasjoner. Kritikerne har registrert sin motstand mot standardforslaget på et felles høringsnettsted for ISO og IEC.

Tyngden i kritikken ligger i at Sun, som en kommersiell organisasjon, ikke bør få være en PAS i og med at Suns lojalitet alltid vil ligge hos sine aksjonærer. Kritikerne reagerer sterkt på Suns ønske om å etablere en åpen standard og samtidig beholde kontrollen over Javas utvikling og Java som varemerke. Andre aktører frykter at de ikke får komme med innspill i utviklingen av den nye standarden.

Sun avviser kritikken og lover at andre skal få være med å bidra til utviklingen av Java.

- Jeg har stor tro på rettskaffenheten i vår sak og mener vår prosess er like åpen som andre standardprosesser, og den har den positive effekten at den er rask, skriver Jim Mitchell, sjef for teknologi og arkitektur i Suns JavaSoft-divisjon i sitt forsvar.

Selv om disse amerikanske selskapene har gått mot Suns forslag, er det ikke trolig at de vil greie å velte Suns standardplaner. Den amerikanske motstanden vil eventuelt inngå i USAs éne stemme i ISO/IEC-avstemmingen, som skal foregå i over 25 deltagerland. Dessuten har Suns viktige Java-allierte, IBM, gitt sin støtte til søknaden - med forbehold om at Suns PAS-status er begrenset til forlag knyttet til Java-teknologi.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.