KARRIERE

Kraftig lønnskutt for Larry Ellison

Heldigvis kan Oracle-sjefen leve videre på aksjeopsjoner.

24. aug. 2009 - 09:36

De siste tre årene har Larry Ellison, toppsjef i Oracle, hatt en grunnlønn på én million dollar. Dokumenter levert til det amerikanske kredittilsynet SEC viser at Ellison i inneværende regnskapsår, det vil si fra 1. juni, må nøye seg med én dollar i året i grunnlønn, det samme som Apple-sjef Steve Jobs.

Lønnskuttet på 99,9999 prosent tolkes som et tegn på hvor hardt Oracle er rammet av den økonomiske krisen. Tallene for juni-kvartalet viser en omsetningssvikt på 5 prosent og en resultatsvikt på 7 prosent, til henholdsvis 6,86 milliarder og 1,89 milliarder dollar. I juli ble det kjent at selskapet kutter opptil 1000 jobber i Europa.

En annen indikator for administrerende direktørers kriseforståelse, er i hvilken grad de realiserer sine aksjeopsjonsavtaler.

Fredag fortalte Wall Street Journal at de hadde bedt analyseselskapet Equilar undersøke i hvilken utstrekning toppsjefer i de største bedriftene hadde realisert sine aksjeopsjoner i første halvår i år.

Av 143 toppsjefer, hadde bare 34 innkassert sine aksjeopsjoner.

Tilbakeholdenheten er ikke bare uttrykk for solidaritet: Aksjeprisen i 58 prosent av opsjonsavtalene lå under markedskursen. Det var med andre ord ingen gevinst å hente.

Blant de 34 unntakene, var Larry Ellison. I april realiserte han 10 millioner aksjeopsjoner, i avtaler som utløp i juni i år. Gevinsten ble så vidt over 124 millioner dollar.

De 34 toppledernes samlede gevinst var 277 millioner dollar. Ellison sto med andre ord for 45 prosent av dette.

Ellison eier fortsatt 1,18 milliarder aksjer i Oracle, tilsvarende 23,4 prosent av selskapet.

I oversikten som finansmagasinet Forbes publiserte i våres over verdens rikeste personer, havnet Ellison på fjerde plass, med 22,5 milliarder dollar, etter Microsoft-gründer Bill Gates (40 milliarder dollar), investor Warren Buffet (37 milliarder dollar) og den meksikanske telekommagnaten Carlos Slim Helu (35 milliarder dollar). Fordi mange andre milliardærer led langt større tap, avanserte han fra 14. plass. Blant dem han passerte, var Ikea-gründer Ingvar Kamprad.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.