FORBRUKERTEKNOLOGI

Kraftig MMS-vekst for NetCom

NetCom opplever kraftig vekst i antall sendte bildemeldinger, men de store inntektene uteblir fortsatt.

Markedet for nye mobiltjenester er i kraftig vekst. Det er særlig bildemeldinger via mobil (MMS-tjenester) som tar av. NetCom kan melde om rekordtall for antall sendte MMS-meldinger.

I april ble det sendt 2,6 millioner bildemeldinger via NetComs nett. Det er høyeste månedstall siden MMS-tjenestene ble lansert for et drøyt år siden. Fra sommeren 2003 til nyttår var det gratis å sende bildemeldinger i NetComs nett, men fra nyttår måtte brukerne betale for tjenesten. Det resulterte i et fall i antall sendte meldinger etter nyttår, men nå har volumet i MMS-meldinger nådd et rekordnivå, ifølge NetCom.

En viktig årsak til det er at stadig flere mobiltelefoner som selges i dag har innebygd kamera. Rundt 80 prosent av mobiltelefoner som selges i dag har innebygd kamera, ifølge NetCom.

I dag har over 400 000 mobilbrukere en kameratelefon, ifølge NetCom. Det tilsvarende tallet for litt over et år siden var på under 80 000 telefoner. NetCom regner med at antall kameramobil-brukere vil passere 500 000 i løpet av kort tid.

    Les også:

Forskjellen mellom antall bildemeldinger og tekstmeldinger er imidlertid fortsatt stor. Det sendes daglig flere millioner tekstmeldinger, mens antall bildemeldinger ligger på 2,6 millioner på månedsbasis i NetCom. Store deler av inntektene hentes altså fortsatt fra de gamle mobiltjenestene.

For å øke bruken av MMS-tjenester forlenger NetCom nå perioden for å sende gratis bildemeldinger i helgene. I perioden juni og juli vil det være mulig å sende gratis MMS i helgene. Det er i helgene MMS-trafikken er størst, så de store inntektene på MMS-tjenester uteblir foreløpig for NetCom.

Det er et stykke igjen før norske mobilbrukere kan ta i bruk mer avanserte mobiltjenester som videofiler og nedlasting av større datafiler. Først i mars 2005 vil NetCom åpne det nye 3G-nettet, som gir muligheter for overføring av større mengder data.

Samtidig arbeider selskapet med å oppgradere/øke kapasiteten i GSM-nettet. Selskapet planlegger å forbedre GSM-nettet, slik at farten på GPRS-tjenester kan økes med 50 prosent. Det hentes i dag ut store inntekter på GSM-nettene, og mobiloperatørene NetCom og Telenor ønsker å få mest mulig inntekter ut av de eksisterende nettene. De ønsker en gradvis utvikling av tjenestene før overgangen til tredje generasjons mobilnett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.