Kraftig mobil grafikkbrikke fra Nvidia

Nvidia har lansert selskapets første trådløse medieprosessor med støtte for 3D-grafikk.

Nvidia har lansert selskapets første trådløse medieprosessor med støtte for 3D-grafikk.

Nvidia lanserte tirsdag GoForce 3D 4500, som ifølge selskaper er verdens første 3D WMP (Wireless Media Prosessor). Dette er en brikke som blant annet skal kunne gi mobiltelefoner, PDA-er og andre små enheter støtte for mer naturtro grafikk i blant annet spill.

Blant de nye egenskapene i den nye WMP-en er programmerbare shadere, bilineær og trilineær teksturfiltrering, teksturkompresjon, støtte for seks samtidige teksturer og en 40-bits fargepipeline høyoppløselige bilder.

Brikken skal ha støtte for MPEG-4- og H.263-formatene for opptak og avspilling med VHS-kvalitet, men også for en JPEG-codec for fotografier på inntil 3 megapiksler, noe som åpner for integrerte digitalkameraer med denne oppløsningen.

I tillegg vil brikken støtte standard programmeringsgrensesnitt for 3D-applikasjoner, inkludert OpenGL-ES, D3D-Mobile og M3G.

Nvidia leverer nå testbrikker til større produsenter av mobiltelefoner og PDA-er, men først ute med å ta i bruk den nye WMP-en er Tiger Telematics med den kommende spillmaskin, Gizmondo. Denne Windows CE-baserte konkurrenten til Nintendo DS og Sony PSP kan ventes på markedet i Storbritannia i fjerde kvartal i år. Til Norge kommer den først til våren.

Mobiltelefoner basert på GoForce 3D 4500 kan ventes i første halvdel av 2005.

Til toppen