Kraftig nedgang i IT-studier

Også utdanningssektoren har fått merke følgende av dotcom-døden. Studenter tror ikke lenger det er noen fremtid i IT, og søkermassen til IT-studiene ved BI og DPH har sunket med 20 prosent siden i fjor.

Også utdanningssektoren har fått merke følgende av dotcom-døden. Studenter tror ikke lenger det er noen fremtid i IT, og søkermassen til IT-studiene ved BI og DPH har sunket med 20 prosent siden i fjor.

- Vi merker veldig godt resultatet av skriveriene i avisene den siste tiden. Mange som kanskje ellers ville studert IT blir usikre. De tror det blir vanskelig å få jobb og at selskaper går konkurs hele tiden. Dotcom-døden har helt klart skremt bort studenter, sier markedssjef ved DPH, Steffen Bang til digitoday.no.

Han sier det er en kraftig nedgang i IT-studier generelt, bortsett fra ved Universitetet i Oslo, der de nå har et nytt, femårig profesjonsstudium. Selv har DPH IT-høgskolen mange ledige plasser og vil fortsette opptaket utover høsten.

- Bortsett fra i Oslo. Der er det fullt, opplyser Bang. Han forteller at skolen har utvidet kraftig siden 1996, og at de nå opplever 20 prosent nedgang.

- Ingeniør datateknikk har like mange studenter som i fjor, men hovedstudiet - treårig diplom - har rundt 20 prosent nedgang. Dette skyldes helt klart at folk ikke lenger tror det er noen fremtid i IT, mener DPHs markedssjef.

Han vil gjerne legge til at han tror etterspørselen kommer til å øke igjen om to-tre år.

- Det er fortsatt mangel på IT-folk, og spesielt vil denne slå ut om et par år, tror Bang. - Vi ser en 'dip' nå, men i nedgangstider er det jo spesielt viktig å satse på en ordentlig utdannelse, avslutter han.

Også Handelshøyskolen BI bekrefter nedgangen.

- Vi merker det ikke bare på heltidsstudiene, men også på master- og etterutdanningsstudiene, sier informasjonskonsulent hos BI, Torill Gulbrandsen, til digitoday.

- Det er mindre søkning til e-læringskursene enn det er til mer tradisjonelle økonomiske fag. I tillegg ser vi en økt etterspørsel etter fag som psykologi, endringsledelse og pedagogikk, forteller Gulbrandsen.

På heltidsstudiene (som er ungdomsmarkedet for IT-studiet diplomøkonom IT) er nedgangen i høst på i overkant av 20 prosent. Det er på master- og etterutdanningsstudiene man ser en dreining mot tradisjonelle, ledelsesorienterte fag.

Gulbrandsen sier BI nå merker konsekvensene av det bildet som er tegnet av IT-bransjen i mediene den siste tiden.

Til toppen