RESULTATERFINANS

Kraftig nedtur for HP

- 2012 blir et tøft år, mener selskapets nye toppsjef.

HPs nye toppsjef, Meg Whitman, kjørte forventningene for 2012 kraftig ned da hun presenterte resultater for Hewlett-Packard mandag.
HPs nye toppsjef, Meg Whitman, kjørte forventningene for 2012 kraftig ned da hun presenterte resultater for Hewlett-Packard mandag.
22. nov. 2011 - 08:38

Det har vært et turbulent år for Hewlett-Packard. Selskapets toppsjef, Leo Apotheker, fikk sparken i september etter at han hadde varslet en helt ny strategisk retning for selskapet, varslet salg av PC-enheten og kjøpt opp britiske Autonomy.

Apotheker ble erstattet av Meg Whitman, som besluttet å beholde PC-delen i selskapet. Mandag kveld kunne hun fremlegge resultater for selskapets regnskapsmessige fjerdekvartal og 2011.

Tallene var alt annet enn hyggelige. Omsetningen falt fra 33,3 milliarder dollar i fjorårets fjerdekvartal, til 32,1 milliarder dollar samme periode i år. Dette representerer en nedgang på 3 prosent. Driftsmarginen ble barbert fra 9,9 prosent i fjor, til 2,5 prosent i år.

Kraftig resultatfall

Nettoresultatet endte på 200 millioner dollar, fra 2,5 milliarder dollar samme periode i fjor. En brutal nedgang på 91 prosent. En del av resultatnedgangen forklares med at selskapet besluttet å stenge ned sin virksomhet knyttet til det mobile operativsystemet WebOS.

For 2011 som helhet endte omsetningen på 127,2 milliarder dollar, en vekst på 1 prosent fra samme periode året før. Nettoresultatet endte på 7,1 milliarder dollar for det regnskapsmessige 2011, mot 8,8 milliarder dollar i 2010.

– Vi levde ikke opp til forventingene i 2011, var Whitman kommentar til tallene, som var dårligere enn det analytikerne hadde forventet.

Merker flommen

Selskapet varslet at de ville levere et resultat per aksje i inneværende kvartal, selskapets fiskale første kvartal, på mellom 83 og 86 cent per aksje. Wall Street Journal melder at forventningene var på 1,17 dollar per aksje. Mye tyder på at selskapet forsøker å kjøre forventningene for kvartalet, og for 2012, langt ned og dermed ha en sjanse å levere bedre enn forventet.

Men selskapets finansdirektør, Cathie Lesjak, varslet at flomkatastrofen i Thailand også vil påvirke selskapet i første halvdel av neste år. Flommen i Thailand har gått hardt ut over produksjonen av harddisker, noe som vil påvirke verdens største PC-produsent hardt. Lesjak sier til avisen at de nå vil skifte fokus på høy-marginprodukter og utelukket ikke at prisene ville stige.

Fall i enterprise-markedet

De to forretningsenhetene som opplevde en tosifret vekst i 2011 var finansieringstjenester, der omsetningen løftet seg 18 prosent takket være økt leasingaktivitet, og programvaredivisjonen. Sistnevnte kunne melde om en vekst på 28 prosent.

HPs Personal Systems Group, som innbefatter PC-enheten, opplevde et omsetningsfall på 2 prosent gjennom året mens marginen endte på 5,7 prosent. PC-salget til konsumenter falt imidlertid med 9 prosent, mens salg til bedrifter løftet seg med 5 prosent. Totalt sett solgte HP 2 prosent flere enheter i 2011, målt mot året før.

Innen markedet for servere, lagring og nettverkstjenester falt omsetningen med fire prosent. Her var det særlig innen forretningskritiske systemer omsetningen falt tilbake, melder selskapet. Innen dette området var imidlertid marginene på 13 prosent.

– 2012 blir tøft

Whitman la ikke skjul på at 2012 blir et tøft år for selskapet.

– Vi er relativt pessimistisk for de økonomiske utsiktene for to av våre tre viktige markeder. 2012 ser tøft ut, sa Whitman til investorer og analytikere. Nå er det store spørsmålet om HP og Whitman klarer å komme seg gjennom de tøffe tidene som et sterkere, eller svakere, selskap.

En ting kunne hun imidlertid love: Det blir ikke flere overraskelser.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.