SKADEVARE

– Kraftig økning i Android-skadevare

Juniper Networks advarer om 472 prosent vekst på få måneder.

Åpenheten er både den største styrken og den største svakheten til Android som plattform for applikasjoner. Det er i utgangspunktet ingen sentral kvalitetkontroll av applikasjonene som legges ut på Android Market, for ikke å snakke om mange av de andre markedsplassene hvor det tilbys applikasjoner til Android.

Dette gjør det i utgangspunktet enkelt for ondsinnede utviklere å få distribuert skadevare gjennom Googles og andres applikasjonssentraler.

Juniper Global Threat Center, et underbruk av Juniper Network, skriver i et blogginnlegg denne uken om en vekst i antallet ulike eksempler på skadebare til Android har 472 prosent siden juli 2011. Veksten er økende. I løpet av oktober vokste mengden med 110 prosent, mens den i første halvdel av november vokste med 111 prosent.

Dessverre oppgir ikke Juniper absolutte tall. Hvor mange skadelige Android-applikasjoner som finnes, sier selskapet ingenting om – bare at det er mange flere enn før. Men tidligere har Google i flere omganger slettet noen titalls ondsinnede applikasjoner fra Android Market.

55 prosent av skadevaren er ifølge Juniper en form for spionvare. Hva slags informasjon spionvaren sender til opphavspersonene, avhenger blant annet av hvilke privilegier den har. Ved installasjon fra Android Market blir brukeren bedt om å godkjenne disse før applikasjonen blir installert.

44 prosent av spionvaren er ifølge Juniper SMS-trojanere, som i bakgrunnen og skjult for brukeren sender tekstmeldinger til kostbare sms-tjenester.

Det at Google ikke har noen forhåndskontroll av applikasjoner i Android Market, gjør at brukerne må være mer oppmerksomme. De aller fleste bør la være å installere applikasjoner som som her helt nye, dersom de tilbys av ukjente leverandører. Les kommentarene fra andre brukere i Android Market og se etter omtaler i pressen eller i blogger.

Som denne artikkelen forteller, er det svært varierende kvalitet på antivirusproduktene til Android. Ønsker man å teste nye og ukjente applikasjoner til Android, bør man nok også ha installert et antivirusprodukt som er i stand til å fange opp det meste av skadevare.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.