BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kraftig omstilling for Microsoft

Ballmer forsøker å knuse siloene. La frem ny strategi.

Forsøker å snu skuta: Lykkes Steve Ballmer med strategiendringen kan dette være arven etter Ballmer, den dagen han går av.
Forsøker å snu skuta: Lykkes Steve Ballmer med strategiendringen kan dette være arven etter Ballmer, den dagen han går av. Bilde: Marius Jørgenrud
12. juli 2013 - 09:59

Ryktene har svirret den siste tiden, og de viste seg å stemme i stor grad med lekkasjer gjengitt i amerikansk presse i forkant.

Det er duket for en kraftig reorganisering i og av Microsoft, den største på mange år.

Målet er å bli «ett selskap» og «forvandle selskapet» ifølge to lange notater Steve Ballmer (56) sendte ut torsdag.

For et selskap berømt for interne stridigheter og avdelinger som konkurrerer i stedet for å samarbeide er planene ganske ambisiøse. Lederkabalen legges på ny i et forsøk på å rive ned siloene som altfor lenge har preget virksomheten.

– Dette er en stor oppgave, som skal gjøre oss i stand til å drive innovasjon raskere og mer effektivt i en verden i rask endring, skriver Ballmer.

Siden han overtok som konsernsjef etter Bill Gates ved årtusenskiftet har Microsofts aksjekurs ikke maktet å løfte seg.

Markedet løftet i går aksjekursen 3 prosent til 35,69 dollar som svar på omstillingsplanene. Markedsverdien er opp 30 prosent siden nyttår, men fortsatt er altså aksjekursen identisk med da Ballmers regjeringstid begynte i januar 2000.

Kritikerne mener at de lot en rekke muligheter gå tapt, ikke minst innen fremveksten av smarttelefoner og nettbrett, der de trass satsing på egne produkter og tett samarbeid med Nokia fortsatt er en mygg.

Tilbake til omstillingen.

Ny avdelingsstruktur ser ut til å bygge videre på forvandlingen Ballmer varslet i et notat oktober i fjor, da Microsoft for første gang i historien skulle bli et «enheter og tjenester»-selskap (devices and services). I motsetning til programvareselskap som de har titulert seg og vært siden starten i 1975.

Fra gårsdagens kunngjøring går det frem at produktutvikling skal strømlinjeformes og samles i fire hovedgrupper: Operativsystemer, applikasjoner, nettskyen (cloud) og enheter.

Julie Larson-Green overtar som direktør for all maskinvare i Microsoft. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Julie Larson-Green overtar som direktør for all maskinvare i Microsoft. Bilde: Marius Jørgenrud

Dette er noen av de viktigste rokeringene i ledelsen:

Terry Myerson som var Windows Phone-sjef blir nå ansvarlig for alle Microsofts operativsystemer rund baut. Det inkluderer kjernedelen av nettskytjenestene deres.

Julie Larson-Green går fra å ha ledet den viktige Windows-utviklingen til å bli direktør for all maskinvare. Det omfatter alle enheter, men også spill, musikk, video og annen underholdning.

Eric Rudder flyttes fra teknologidirektørjobben og overtar som direktør for Microsoft Research, forskningsavdelingen med et årlig budsjett på rundt 10 milliarder dollar.

Kurt DelBene som ledet utviklingen av melkekua Office er ikke med videre. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Kurt DelBene som ledet utviklingen av melkekua Office er ikke med videre. Bilde: Marius Jørgenrud

Søkegeneral Qi Lu overtar Office-divisjonen, som nå innlemmes i en sammenslått avdeling kalt «Applications and Services». Kurt DelBene som ledet Office-utviklingen går av.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Skype-sjef Tony Bates skal lede avdelingen for forretningsutvikling og evangelisering.

Det er for øvrige mange andre endringer. Nesten alle i ledergruppen har fått nye oppgaver etter reorganiseringen, som ikke inkluderer noen nyansettelser så vidt vi kan se.

Mer makt til Ballmer

Analytikere Reuters har snakket med mener Steve Ballmer sikrer seg mer kontroll gjennom disse endringene.

– Du gjør ikke en stor omorganisering som dette hvis du ikke har alvorlige problemer. Dette konsoliderer makten til Ballmer, sier analytiker Colin Gillis i BGC Financial til nyhetsbyrået.

Et mindre byråkratisk Microsoft er det mange som har ønsket seg, ikke minst investorene som i går løftet selskapets aksjekurs til det høyeste nivået siden 2007.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra