FORBRUKERTEKNOLOGI

Kraftig oppgradering av Firefox i år

En ny versjon av Firefox kommer i år. Mozilla har listet nyhetene den skal og bør inneholde.

12. jan. 2007 - 07:23

Mozilla har for lengst startet utviklingen av Firefox 3, som går under kodenavnet Gran Paradiso. Men den er på ingen måte funksjonsferdig. Stiftelsen har publisert en oversikt over nyhetene som skal være med, som bør være med og som vil være fint om kunne være med på denne siden. Hva som kommer i den endelige versjonen, som etter planen skal slippes i tredje eller fjerde kvartal i år, er dermed altfor tidlig å si. Men noe virker klart.

I tillegg inneholder oversikten en del mål på hva Firefox skal være. Det siktes mot fire målgrupper: sluttbrukere, utviklere, distributører og bedriftsbrukere. Gjennomgående er det at Firefox skal være ulik de viktigste konkurrentene, det vil si Internet Explorer, Opera og Safari.

Utvidelser («extensions») er en sentral egenskap i Firefox. Brukergrensesnittet for installasjonen og administrasjonen av disse skal få en ansiktsløfting. Utvidelsene skal kunne installeres med færre museklikk enn tidligere, og dialogene og brukerinteraksjonen skal forenkles. Konfigurasjonen av de enkelte utvidelsene skal gjøres tilgjengelig fra det sentrale konfigurasjonsgrensesnittet.

Det planlegges et nytt system for bokmerker, som blant annet inkluderer en synkroniseringstjeneste. Dette høres delvis ut som om man planlegger å bygge den eksisterende Foxmarks-tjenesten inn i Firefox. I dag er den tilgjengelig som en utvidelse. Men det legges også opp til blant annet bedre søk i bokmerkene, samt et robust API for videre utvidelser.

Innholdshåndteringen skal forbedres, blant annet ved at det skal gjøres mulig for webtjenester (WS) å fungere som «content handlers».

    Les også:

Firefox 3 skal ha robust støtte for plugins for Flash, Acrobat, WMV, Quicktime og Java. Når disse og ulike codecs er installert, skal Firefox kunne spille av alle populære medieformater. Manglende plugins skal enkelt kunne lokaliseres og installeres. Hvis en plugin krasjer, skal den ikke kunne dra med seg resten av applikasjonen.

Utskriftsstøtten skal også forbedres. Sider skal kunne brekkes uten å dele opp avsnitt. Utskriftslayouten skal tilsvare den forhåndsviste layouten, men skal også kunne zoomes eller beskjæres for å passe en ønsket sidestørrelse.

Mange bedrifter ønsker at Windows-utgaven av Firefox kan installeres fra MSI-filer. Dette forenkler i mange tilfeller utrullingen av programmet til PC-er. Dette skal innføres med Firefox 3.

Ny passord- og identitetshåndtering er også blant de obligatoriske nyhetene i neste Firefox. Det lover støtte for Microsoft CardSpace og OpenID, passord som feiler skal ikke huskes og det loves kompatibilitet med valg i forbindelse med identitetsadministrasjonen gjort på operativsystemnivå.

Brukergrensesnittet knyttet til sikkerhet og personvern skal forbedres. Brukerne skal blant annet på en klarere måte varsles når de besøker et mistenkelig nettsted.

Det skal også jobbes med ytelsen og kompatibiliteten overfor webstandarder. Blant det som nevnes er ACID 2-testen, CSS 2.1, SVG via versjon 1.9 av Gecko-motoren og EV-sertifikater.

Blant det som planlegges, men som ikke anses som obligatorisk funksjonalitet i Firefox 3, er lagring av websider til PDF, forbedret passordsikkerhet, støtte for svartelisting av ondsinnede nettsteder, støtte for nedlasting fordelt over flere sesjoner, et rammeverk for deteksjon av Microformats og gruppering og enklere gjenfinning av faner.

Hele listen over ønskede forbedringer finnes her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.