JUSS OG SAMFUNN

Kraftig piratfilm-økning online

Hver dag laster nettbrukere verden over ned mellom 400.000 og 600.000 ulovlige filmkopier over Internett, fortrinnsvis via fildelingsnett som KaZaA og Gnutella, hevder et amerikansk analyseselskap.

30. mai 2002 - 09:06

Det er Internett-konsulentene i Viant som anslår piratvirksomheten til å ligge på dette nivået. For ett år siden anslo samme selskap at mellom 300.000 og 500.000 filmer hver dag ble overført ulovlig via Internett-kanaler som Gnutella, IRC, FastTrack osv. - det vil si en økning på anslagsvis 20 prosent i løpet av ett år.

Viant-undersøkelsen Copyright Crusade Report konkluderer med at nivået på slik piratvirksomhet aldri har vært høyere.

En hovedårsak til økningen er naturligvis at stadig flere brukere disponerer bredbåndstilknytning til Internett. Dessuten, mener Viant, spiller det en rolle at det den siste tiden er sluppet flere etterlengtede sci-fi-filmer, eksempelvis Star Wars og Spider-Man, noe som gjerne tiltrekker seg bootleg-ere en masse.

I løpet av helga 11. og 12. mai passerte online-populasjonen i de typiske "piratfilmkanalene", for å bruke Viants betegnelse, en ny topp da det ble registrert hele ni millioner samtidige brukere i de ulike fildelingsnettverkene.

Av nærmere ti millioner nettsurfere på leting etter "Star Wars: Episode II -- Attack of the Clones" og "Spider-Man," anslår Viant at omtrent 2-3 millioner allerede har lykkes med å laste ned komplette piratkopier av filmene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.