ANALYSER

Kraftig vekst for Firefox i Europa

Bruken av Firefox kan virke sterkt voksende i Europa. Andelen kan ha passert 20 prosent.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. jan. 2006 - 11:26

Det franske analyseselskapet XiTi har vurdert bruken av nettleseren Mozilla Firefox med spesiell fokus på Europa. Tall for en rekke europeiske land er hentet ut og sammenlignet med tall fra andre verdensdeler.

XiTi oppgir ikke i detalj hvordan tallene er blitt hentet inn, men de er basert på mer enn 32 millioner sesjoner ved et utvalg nettsteder. Tallene ble hentet inn den 8. januar i år.

Gjennomsnittet av andelen til Firefox i de enkelte europeiske landene skal nå være 20.11 prosent. Høyest andel har Firefox i Finland, hvor 38,4 av brukerne nå benytter Firefox. Rett etter følger Slovenia med 35,55 prosent. Lavest er andelen i Nederland og Ukraina, med henholdsvis 10,17 og 9,49 prosent. I Norge er andelen 14,49 prosent.

XiTi oppgir at det har vært en vekst i nesten alle landene siden den forrige undersøkelsen, som ble presentert i oktober i fjor. Da var den gjennomsnittlige andelen for landene 16,90 prosent. Dette tallet tar ikke hensyn til antallet mennesker som bor i de ulike landene.

Tallet for Norge er nå 14,5 prosent, en økning fra 13,14 prosent i oktober i fjor.

Dagen da disse tallene ble hentet inn, var en søndag. Dette betyr at de aller fleste av brukerne surfet hjemmefra. Men tall fra dagen etter, viser en endring i andelen på mindre enn 0,1 prosent. Dette tolkes som at andelen av Firefox er like høy på kontorene som i hjemmene.

XiTi har i den nye undersøkelsen, som er presentert på denne siden (på fransk), ikke oppgitt andelen til de andre nettleserne. I undersøkelsen fra oktober i fjor, er det oppgitt at Internet Explorer har en andel på 77,2 prosent, Opera en andel 3,6 prosent, Safari en andel på 1,3 prosent og Netscape en andel på 0,9 prosent. Det er ikke spesifisert om tallene for Firefox også inkluderer Mozilla Suite.

    Les også:

Også mange av digi.nos lesere har lenge vært tilhengere av alternative nettlesere. Tallene fra januar så langt viser at Internet Explorer har en andel på 64,5 prosent, Firefox' andel på 20,7 prosent mens Operas andel er på 10,4 prosent. Safari har en andel på 1,9 prosent, mens Mozilla Suite har en andel på 0,7 prosent. Tallene for de øvrige nettlesere er lavere. De fleste av disse tallene har endret seg lite siden mai i fjor.

Et stort flertall av leserne, 92,9 prosent, har benyttet en Windows-basert maskin. 2,9 prosent har benyttet Linux, 2,4 prosent har benyttet Mac OS X, mens de øvrige har benyttet operativsystemer eller enheter som Palm OS, FreeBSD, Solaris/SunOS og PSP.

digi.no tar alle forbehold om feilkilder i disse tallene. Tallene er basert på hva brukernes nettlesere forteller, og dette er informasjon som kan skjules eller manipuleres.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.