Kraftig vekst for globalt WLAN-felleskap

Interessen er stor for WLAN-fellesskapet Fon, hvor alle deler båndbredden sin med andre.

Kraftig vekst for globalt WLAN-felleskap

Interessen er stor for WLAN-fellesskapet Fon, hvor alle deler båndbredden sin med andre.

Fon er et internasjonalt fellesskap av bredbåndsbrukere som deler ut båndbredden sin til andre medlemmer via WLAN. Fellesskapet har globalt omtrent 160.000 medlemmer eller Foneros, som de også kalles, og sikter mot å passere én million i løpet av et år.

Antallet er medlemmer er i kraftig vekst - ikke minst i Sverige. En i kampanje har Fon delt ut gratis Fon-ruter til alle nye medlemmer. Til nå har mer enn 7000 takket ja, noe som har ført til at det totale antallet Foneros i Sverige har passert 10.000. Dette skal være langt flere enn det antallet kunder de kommersielle WLAN-tjenestene The Cloud og Homerun har i Sverige.

Foreløpig har ikke Fon-ruterne blitt levert, men så snart er de blitt installert, skal Fon være det WLAN-nettverket i Sverige som har flest aksesspunkter.

Fon-ruteren, som kalles La Fonera, tilbyr to separate, trådløse nettverk med hver sin SSID. Det ene er privat og beregnet for eieren, mens det andre er tilgjengelig for alle som er Fon-medlemmer. Det kreves nemlig at brukerne oppgir brukernavn og passord for å få tilgang. Den som har installert ruteren, kan selv bestemme hvor mye båndbredde som skal tilbys Fon-nettverket. Ruteren koster normalt 30 euro.

    Les også:

Hele Fon-nettverket finansieres av mennesker med behov for å koble seg til nettverket, uten selv å være medlem. Som medlem forplikter man seg til å dele ut noe av kapasiteten til sin egen, private bredbåndslinje. Ikke-medlemmer (Aliens) kan koble seg på nettverket ved å betale en avgift på 3 dollar eller euro per døgn.

Det finnes også kommersielle aktører med i Fon-nettverket. Disse kalles "Bills" og får halvparten av dagsavgiften de er med på å generere. I tillegg får de annonsere på en egen, tilpasset hjemmeside tilknyttet aksesspunktene de tilbyr.

Men de aller fleste er "Linuser" og deler ut båndbredden sin gratis.

Det siste er ikke alltid like populært blant de kommersielle bredbåndsaktørene. Bredbåndsfabriken i Sverige har sagt at en slik virksomhet er i beste fall helt på grensen av å være kontraktbrudd.

Fon er i Norden etablert i Sverige, Danmark og Finland, men ikke Norge. Det finnes likevel Fon-soner mange steder i Norge. En oversikt over aktive Fon-soner finnes her.

Til toppen