ANALYSER

Kraftig vekst for pc-er i Norge

I Vest-Europa er det derimot et kraftig fall.

Asus UX21 og MacBook Air. I Vest-Europa går Asus og Apple begge fram med 20 prosent, i et marked som krymper med 11 prosent.
Asus UX21 og MacBook Air. I Vest-Europa går Asus og Apple begge fram med 20 prosent, i et marked som krymper med 11 prosent.

Analyseselskapet Gartner har levert sine anslag over utviklingen på pc-markedet i Vest-Europa i tredje kvartal. Det er over en måned siden Gartner publiserte sine anslag over den globale utviklingen på pc-markedet, der hovedpoenget far 3,2 prosent vekst fra tredje kvartal i fjor, og at Lenovo klatret forbi Dell og Acer.

Tallene for Vest-Europa viser derimot hvordan pc-markedet preges av den pågående krisen: Leveransene faller med 11,4 prosent til 14,8 millioner enheter.

Det er de store tradisjonelle pc-leverandørene det går mest ut over: HP faller med 7,5 prosent, Acer med 45 prosent – nesten en halvering! – og Dell faller med 10 prosent.

I Vest-Europa er ikke Lenovo blant de topp fem. I stedet går Asus forbi Dell med en vekst på 20,3 prosent til 1,57 millioner enheter, og erobrer tredjeplassen, bak HP og Acer. På femte plass er Apple, med en vekst på 19,6 prosent til 1,13 millioner enheter.

Merk at tallene utelukkende dreier seg om bærbare og stasjonære pc-er. Nettbrett som Apple iPad klassifiseres ikke som pc-er, men inngår i en egen kategori, ifølge Gartner.

For et år siden skilte det 3,9 prosentpoeng i markedsandel mellom Apple og Dell. Nå er avstand nesten halvert, til 2,2 prosentpoeng: 7,6 prosent markedsandel for Apple, mot 9,8 prosent for Dell. De øvrige på listen har, ovenfra og ned:

  • HP: 22,7 prosent
  • Acer: 15,2 prosent
  • Asus: 10,6 prosent.

I Norge er situasjonen helt annerledes enn i resten av Europa.

Her vokser pc-markedet, målt i volum, med 10,6 prosent til 387 000 enheter.

Stasjonære pc-er vokser med 5,4 prosent, bærbare med 12,1 prosent. Andelen bærbare er nå oppe i 78,5 prosent.

Det ble levert flere pc-er i Norge i tredje kvartal i år enn i fjerde kvartal i fjor, da salget av pc-er til forbrukere når et høydepunkt. Da ble det levert 279 000 bærbare og 93 000 stasjonære pc-er. I tredje kvartal i år ble det levert 10 000 færre stasjonære pc-er, men nesten 25 000 flere bærbare, enn i fjerde kvartal i fjor.

Gartner peker på at tredje kvartal er tradisjonelt et godt kvartal for pc-salget i Vest-Europa, fordi det nye skoleåret utløser mye aktivitet på forbrukermarkedet. I år slo ikke dette til.

Det vest-europeiske pc-markedet ble i tredje kvartal rammet av en mer en 40 prosent nedgang i leveranser av mini-bærbare, et segment som angripes spesielt sterkt av nettbrett.

Det er derfor oppsiktsvekkende at Asus, som initierte pc-kategorien mini-bærbar, ikke rammes av leveransesvikt, men tvert imot greier å øke sine leveranser med over 20 prosent. Forklaringen er sterkt økende salg av vanlige bærbare til både forbrukere og små og mellomstore bedrifter.

Økningen til Apple i Vest-Europa er jevnt fordelt på både forbruker- og bedriftsmarkedet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.