BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kraftig vekst i nettskyen

Både offentlig sektor og bedrifter har kastet seg ut i nettskyen.

Flere og flere bedrifter og offentlige etater lar seg lokke til grønnere enger i nettskyen.
Flere og flere bedrifter og offentlige etater lar seg lokke til grønnere enger i nettskyen. Bilde: Per Ervland
7. sep. 2011 - 07:45

Mer enn 35 prosent av offentlig sektor og privat næringsliv benytter i dag sky-leveransen «Software as a service» (SaaS), mens tilsvarende tall for året før var 14 prosent. Det viser undersøkelsen «IT i Praksis» som Rambøll har gjennomført i samarbeid med Den norske Dataforening.

–Økningen det siste året er overraskende stor i forhold til hva mange hadde forventet. Samtidig er det fortsatt mange barrierer og utfordringer som gjør at flertallet ikke har flyttet inn i nettskyen, sier konsernsjef Terje Mjøs i EDB ErgoGroup, som har vært med på å finansiere undersøkelsen.

Rapporten “IT i praksis 2011” presenteres onsdag og er basert på en spørreskjemaundersøkelse blant de 500 største private og offentlige virksomhetene i Norge.

Viktigste barrierer

Det både private bedrifter og offentlige aktører trekker frem som den største utfordringen, eller barrieren, er kontroll over egne data, altså sikkerhet for at de ikke vil bli kompromittert av tredjepart.

Integrasjon mellom løsninger i og utenfor nettskyen trekkes også frem, især av offentlige, som en viktig utfordring. I offentlig sektor er det også over halvparten av respondentene i undersøkelsen som svarer at håndheving av lover og regelverk er en viktig barriere. Særlig håndtering av personvern er et tema som er aktuelt.

Denne sommeren har digi.no satt søkelyset på kommuner som ønsker å flytte tjenester fra sine faste systemer over til nettskyen. Narvik kommune må nå stå til rette for Datatilsynet om sin bruk av Google Apps.

SaaS benyttes mest

Programvare som en tjeneste (SaaS) er det området som benyttes mest i nettskyen, mens plattformtjenester (PaaS) og infrastrukturtjenester (IaaS) benyttes i noe mindre grad. 14 prosent av de spurte har tatt i bruk plattformtjenester, mens 13 prosent benytter infrastrukturtjenester.

–Terskelen for å ta i bruk programvare som en tjeneste er betydelig lavere fordi dette kan benyttes enkeltstående eller knyttet til noen utvalgte tjenesteområder. Det krever en svært høy grad av teknologisk modenhet og en gjennomgående og gjennomtenkt tjenesteutsettings-strategi før en virksomhet legger store deler av plattformer og infrastruktur ut i skyen, sier Mjøs.

Offentlig sektor kommer etter

Bruken av nettskyen er høyest i privat næringsliv, men også i offentlig sektor er bruken og veksten betydelig. 33 prosent av de offentlige virksomhetene benytter i dag programvare som en tjeneste, mens kun 11 prosent hadde tatt det i bruk i fjor. For privat næringsliv har utviklingen gått fra 17 prosent i fjor til 38 prosent i år. 14 prosent i offentlig sektor og 19 prosent i privat næringsliv sier de vil ta i bruk programvare som en tjeneste i løpet av de nærmeste tre årene.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.