Kraftig vekst i Red Hat

Helt uventet hopp for Linux-aktøren.

Kraftig vekst i Red Hat

Helt uventet hopp for Linux-aktøren.

Linux-selskapet Red Hat meldte i går om kraftig vekst i både omsetning og overskudd, godt i overkant av det analytikerne hadde ventet. Da tallene ble kjent, spratt aksjekursen opp 12 prosent.

Kvartalet fram til 31. august – regnskapsårets andre – ga en omsetning på 183,6 millioner dollar og et nettoresultat på 28,9 millioner dollar, henholdsvis 12 prosent og 37 prosent mer enn samme kvartal i fjor. Analytikerne hadde ventet en omsetning i underkant av 180 millioner dollar.

Abonnementssalget til Red Hat økte med 15 prosent og utgjør nå 85 prosent av selskapets omsetning. Den gjennomsnittlige varigheten på kontraktene har økt til 22 måneder, fra 19 måneder i forrige kvartal. Alle selskapets 25 største kunder har fornyet og utvidet sine avtaler. Av de 300 største som skulle fornye i andre kvartal var det bare tre som sviktet, og to av disse skal ha henvende seg til Red Hat etter månedsskiftet.

I inneværende kvartal sier selskapet at de tror på en omsetning mellom 187 millioner og 189 millioner dollar, det vil si nærmere 14 vekst fra tredje kvartal i fjor.

Ifølge toppsjef Jim Whitehurst kaprer Red Hat langsiktige kunder fra både Microsoft og Sun.

Analytiker Sarah Friar i Goldman Sachs sier til Bloomberg News at Red Hat ligger an til å tjene på usikkerheten rundt framtiden til Sun, som Oracle ønsker å kjøpe for 7,4 milliarder dollar. EU-kommisjonen har ennå ikke godkjent kjøpet.

Whitehurst sier at usikkerheten rundt Sun får potensielle kunder til å utrede alternativer, og at Red Hat tjener på det.

Veksten til Red Hat tyder på at selskapet ikke lider spesielt av rivalen Novells (Suse Linux) samarbeid med Microsoft. Det vises til et tilfelle der et «stort finansselskap» (som skal være Credit Suisse) lot seg lokke over til Suse for å tjene på gratisabonnement gjennom Microsoft, men vendte nylig tilbake til Red Hat fordi det ga dem større gevinst.

Oracles kampanje for å kapre Red Hat-kunder ved å tilby rimeligere abonnementer ser også ut til å ha hatt liten virkning.

Av kvartalsresultatene publiserte tidligere i år, går det fram at Red Hat har jevnt over opprettholdt tosifret prosentvekst i omsetning, tilsynelatende uaffisert av krisen.

    Les også:

Til toppen