ANALYSER

Kraftig vekst i servermarkedet

IBM og Dell tar markedsandeler fra HP, Oracle og Fujitsu.

3. mars 2011 - 09:53

Servermarkedet opplevde kraftig vekst, går det fram av anslagene til henholdsvis Gartner og IDC.

Sammenliknet med fjerde kvartal økte den globale serveromsetningen med 16,4 prosent til 14,7 milliarder dollar i fjerde kvartal 2010, ifølge Gartner. IDC tallfester økningen til 15,3 prosent, til 15,0 milliarder dollar.

For hele året, sammenliknet med 2009, oppgir Gartner en økning på 13,2 prosent til 48,8 milliarder dollar. Ifølge IDC er økningen 11,4 prosent til 48,1 milliarder dollar.

Blant de fem største leverandørene, er det IBM og Dell som tar markedsandeler, mens HP, Oracle og Fujitsu vokser mindre enn markedet. Også kategorien «andre» øker omsetningen raskere enn markedet. Ifølge IDC har IBM en markedsandel på over 37 prosent. Det innebærer tilsvarende dominans i servermarkedet som Nokia en gang hadde i mobilmarkedet.

Gartner oppgir også tall over volum: Her faller IBM, siden en så stor andel av deres omsetning er knyttet til stormaskiner. Målt i volum vokser markedet med 6,5 prosent i fjerde kvartal. Både Dell og HP vokser omtrent i lag med markedet, og HP opprettholder sin andel på 32 prosent.

Oracle faller spesielt mye i volum: ned 41 prosent i kvartalet og 32 prosent i året, ifølge Gartner. Omsetningsmessig er nedgangen mer beskjeden: 16 prosent i kvartalet og 18 prosent i året.

Gartner anslår at IBMs stormaskinomsetning økte med 68,3 prosent i fjerde kvartal.

En vesentlig grunn til den kraftige veksten i markedet, er utskifting av eldre x86-servere med tanke på bedre utnyttelse av virtualiserte miljøer. Denne tendensen får bedrifter til i større grad enn tidligere kjøpe dyrere servere.

Tabellene nedenfor viser anslag fra Gartner og IDC.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.