Abonner
RESULTATERFINANS

Kraftige kutt i Tieto

Varsler betydelige oppsigelser.

Den finske IT-giganten Tieto varsler store kutt over hele sin organisasjon.
Den finske IT-giganten Tieto varsler store kutt over hele sin organisasjon. Bilde: digi.no

Det finske IT-konsernet Tieto, som har 500 ansatte i det norske markedet, varslet tirsdag store kutt. Selskapet har lenge slitt med en å oppnå en god lønnsomhet, men tar nå betydelige grep for å strukturere sin virksomhet.

Konsekvensen er at opp til 1.300 ansatte kan bli sagt opp. 500 av disse er ventet å komme i Finland, 300 i Sverige mens de øvrige 500 i de andre markedene selskapene er representert. Totalt skal det spares inn 50 millioner euro fra selskapets kostnadsbase.

– Tilbakemeldingen fra våre kunder, ansatte og aksjonærer har gjort det klart for oss at vi må klargjøre vårt fokus og retning, samtidig som vi må ta klare valg for å adressere vår evne til å konkurrere på pris. I dag begynner vi på vår reise for å gjøre Tieto til en betrodd IT-service partner i årene som kommer, sier toppsjef Kimmo Alkio i en pressemelding fra selskapet.

I pressemeldingen fra selskapet fremgår det at de skal satse på de markedene der de kan ha en sterk posisjon blant de tre største. Ekspansjonsstrategien utenfor kjernemarkedene vil bli satt under lupen, og bare i de områdene der de kan forvente en driftsmargin på over 10 prosent vil det bli investert.

Ifølge den svenske avisen Dagens Industri sine nettsider så ønsker selskapet i løpet av 2012 til 2016 å oppnå en driftsmargin på 10 prosent. Dette er ikke et nytt mål for selskapet, men ingen av analytikerne som følger selskapet forventer at de vil klare det kommende tre regnskapsår.

Kolbjørn Haarr, som leder den norske avdelingen av Tieto, kan ikke svare konkret på hvordan nedbemanningsprosessen vil påvirke den norske virksomheten.

– Som vi sier i pressemeldingen skal vi gjennomføre justeringer i bemanningen for å redusere overhead og øke produktiviteten. Tieto har en internasjonal operasjonsmodell med mange roller som går på tvers av land, så disse tiltakene vil gjelde hele Tieto. Hovedmålsetningen er å få en permanent endring i vår koststruktur, skriver Haarr i en pressemelding til digi.no.

– Norge blir ikke nevnt i Tietos fremtidsplaner eller den nye strategien. Spøker det for Tieto i Norge?

– Tieto’s hjemmemarked er som kommunisert Norden, med Finland og Sverige som de klart største enhetene. Tieto Norway har hatt god framgang de siste årene og har ambisjoner om å ytterligere styrke vår posisjon i det norske markedet, svarer norgessjefen i en epost.

Han skriver videre at han er overbevist om at Tietos norske virksomhet kan ta en enda større posisjon i det norske markedet i årene som kommer og beskriver «topp 3» som en spennende ambisjon.

    Les også:

Les mer om: