BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kraftigere grafikkbrikker ventes til høsten

Både Nvidia og ATI ventes å komme med nye og kraftigere grafikkbrikker innen årets utgang, i hvert fall på papiret.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. juni 2003 - 12:24

Selv om Nvidia først ventes å kunne levere FX 5900-brikker i store kvanta fra og med denne uken, er selskapet godt i gang med utviklingen av de neste generasjoner med grafikkbrikker. Det samme gjelder ATI, som for tiden mest sliter med å levere nok brikker til å dekke etterspørselen.

    Les også:

Først ute med brikkenyheter ventes Nvidia å være. Ifølge Digitimes vil selskapet trolig ha brikkekjernene NV36 og NV40 i løpet av tredje kvartal. NV36 er en enklere utgave av NV35 som benyttes i FX 5900-brikkene. Forskjellen er først og fremst at antallet pipelines er halvert fra åtte til fire.

NV40 vil etter alt å dømme være en helt ny kjerne som ventes å være den kraftigste tilgjengelig når den kommer på markedet. Kjernen skal trolig produseres av IBM.

ATI ventes å komme med nye grafikkbrikkekjerner i fjerde kvartal. Da kommer R360 og RV360, som er basert på R350 og RV350 som benyttes i Radeon 9800 og 9600, men med forbedret hastighet og funksjonalitet.

R420 vil derimot bli ATIs nye flaggskip. Denne skal ha en helt ny arkitektur og vil trolig være den første av ATIs brikker som er basert på en 130 nm prosessteknologi. Brikken vil trolig være beregnet for PCI Express-grensesnittet, men det ventes ifølge The Inquirer at ATI også vil tilby kortet til nåværende maskiner ved å tilby en PCI Express til AGP-overgang.

Om ATI vil greie å sette R420 i masseproduksjon før året har passert, gjenstår å se. Mest sannsynlig vil selskapet greie å lage en del testutgaver som blir vist fram nærmere jul, mens skjermkort basert på teknologien først kommer i første kvartal av 2004.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.