BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kraftigere Xeon-plattform fra Intel

Flere måneder før den opprinnelige planen, lanserte Intel i går en serie nye prosessorer for kraftige servere.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. nov. 2005 - 10:51

Intel annonserte i går at selskapet har startet leveransene av selskapets første Xeon-prosessorer med to kjerner og hyper-threading beregnet for servere med fire eller flere prosessorer. Opprinnelig skulle disse først ha kommet tidlig neste år.

Prosessorene som nå er tilgjengelige, har tidligere vært kjent under kodenavnet Paxville MP. Versjoner av disse beregnet for servere med to prosessorer, ble lansert i begynnelsen av oktober.

De nye prosessorene, som kalles Dual-core Xeon 7000-serien, leveres med klokkehastighet på inntil 3 GHz, enten to eller fire megabyte med sekundært cacheminne og støtte for en forsidebuss på 667 MHz. Versjonene som støtter en 800 MHz forsidebuss kommer først i begynnelsen av 2006.

Plattformen som nå kan leveres inkluderer støtte for teknologier som DDR2-minne, PCI Express og maskinvare som er klargjort for å støtte Intel Virtualization Technology. Intel samarbeider med bransjen for å skru på denne muligheten via en BIOS-bryter tidlig i 2006.

Det er ventet at servere basert på de nye prosessorene vil bli lansert fortløpende allerede nå fra leverandører som Dell, Fujitsu Siemens, HP, IBM, Lenovo, NEC, Samsung og Unisys.

Det er to prosessormodeller som er gjort tilgjengelige nå, Dual Core Xeon 7040 og 7020. Xeon 7040 har en klokkehastighet på 3 GHz, er utstyrt med 2 MB dedikert cacheminne per kjerne, og har en pris på 3157 dollar. Xeon 7020-modellen har halvparten så mye cacheminne, en klokkehastighet på 2,66 GHz og en veiledende pris på 1177 dollar.

    Les også:

De to modellene som kommer tidlig på nyåret vil hete Dual Core Xeon 7041 og 7030. Xeon 7041 tilsvarer Xeon 7040 bortsett fra at den altså støtten en 800 MHz FSB-buss i stedet for 667 MHz. Prisen er også den sammen.

Xeon 7030 støtter også den raskere forsidebussen, men er utstyrt med 2x1 MB sekundært cacheminne og er klokket til 2,8 GHz. Denne vil koste 1980 dollar.

Til de nye prosessorene vil brikkesettene E8501 og E8500 benyttes. Disse har begge en prislapp på 255 dollar.

I pressemeldingen beskriver Intel også selskapet videre plater for Xeon-baserte multiprosessorsystemer. I andre halvdel av 2006 planlegger selskapet å lansere Tulsa, en tokjernet Xeon MP-prosessor for systemer med fire eller flere prosessorer. Tulsa vil være basert på 65 nanometers prosessteknologi og skal utstyres med en 16 MB delt tredjenivåcache. Tulsa skal kunne brukes i de samme systemene som Xeon 7000-serien leveres med.

Tidligere har Intel avslørt at selskapet i 2007 vil introdusere en ny Xeon MP-plattform med kodenavnet Caneland. Denne skal inkludere prosessoren med kodenavnet Tigerton, som skal være utstyrt med fire kjerner som er basert på Intels neste generasjons mikroarkitektur. Plattformen vil også ta i bruk en ny flerveiskobling, et grensesnitt som skal knytte hver prosessor direkte til brikkesettet. Dessuten ventes det at Caneland-plattformen vil ta i bruk en kommende minneteknologi, som kalles Fully-Buffered Dual In-Line Memory Module (FB-DIMM), og fire minnekoblinger som skal kunne utnytte bedringene i teknologien.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.