Kraftigste mobile grafikksystem noensinne

ATI lanserte torsdag ettermiddag en ny serie mobile grafikkprosessorer. Selskapet lover svært konkurransedyktig ytelse.

Kun kort tid etter at Nvidia i går lanserte en mobil utgave av GeForce FX, introduserte ATI Mobility Radeon 9600-familien. Begge selskapene hevder underlig nok å være først ute med DirectX 9.0-støtte for mobile prosessorer. Det er liten tvil om at Nvidia var først ute med annonseringen, men hvilken av brikkene som først kommer i sluttbrukerprodukter, vil tiden vise.

Nvidia opplyser at bærbare PC-er fra Toshiba vil ta i bruk GeForce FX Go-brikker i april, mens ATI forteller at blant annet Asus, Fujitsu Siemens, HP og NEC vil ta i bruk Mobility Radeon 9600-familien i løpet av våren - nærmere bestemt i mai, skal vi tro News.com.

ATI kommer i forbindelse med lanseringen av Mobility Radeon 9600-familien med klare løfter om at topputgaven enkelt uklasser konkurrentenes raskeste mobile grafikkbrikker. Faktisk hevder selskapet at brikkene vil levere opptil 50 prosent høyere ytelse enn konkurrentenes raskeste løsninger for stasjonære PC-er i viktige ytelsestester.

Stemmer dette, er det oppsiktsvekkende, siden bærbare PC-er stort sett alltid har ligget langt bak de stasjonære, uansett hva slags ytelsesmål det er snakk om. Men som Intel for ikke lenge siden uttalte, kan man ikke stole på ytelsesmålinger utført av leverandørene selv. Forhåpentligvis var Intel klar over at den uttalelsen også berører deres egne ytelsestester.

ATI vil komme med tre ulike løsninger i Mobility Radeon 9600-familien. Den enkleste utgaven, Mobility Radeon 9200, er beregnet for de store massene og skal ifølge ATI ha noe høyere ytelse enn dagen beste løsning fra ATI, Mobility Radeon 9000.

Mobility Radeon 9600 vil komme i en standard- og en "Pro"-utgave. Forskjellen på disse skal være at Pro-utgaven tilbyr høyere ytelse ved hjelp av høyere klokkehastigheter for brikker og minne, samt bruk av GDDR2-M-minne.

Dette er et minne som skal levere samme hastigheter som DDR-2-minne, men som ved hjelp av spesielle strømsparingsfunksjoner skal gi lengre batterilevetid. Strømforbruk og ytelse henger gjerne nøye sammen.

I tillegg skal Pro-utgaven av Mobility Radeon 9600 støtte en teknologi ATI kaller Overdrive. Dette skal være et system for overklokking som er termisk kontrollert. Ved hjelp av en innebygd temparaturmåler kan systemet skalére ytelsen etter den bærbare PC-ens termiske miljø.

Mobility Radeon 9600 vil leveres i konfigursjoner med mellom 32 MB og 128 MB minne.

Du finner flere detaljer om Mobility Radeon 9600 på denne siden hos ATI.

;