BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kraftkilden Island

"Source of power" var slagordet Island markedsførte seg med på CeBIT. Øyrikets programvareindustri har kunder over hele verden.

Eirik Rossen
17. mars 1997 - 17:00

Et presentasjonsskriv jeg får stukket i hånda under en snarvisitt på en fellesstand organisert av det islandske eksportrådet – hele betjeningen er opptatt i kundesamtaler – forklarer at den islandske regjeringen gjennom årene har tatt særlige tiltak for å oppmuntre innbyggerne til å bruke edb. Følgen er at befolkningen er like fortrolig med informasjonsteknologi som med sagalitteratur, og at landet har en forbausende aktiv programvareindustri.

Islenderne produserer og eksporterer grafiske brukergrensesnitt, faksløsninger, antivirus, X-25-samband, regnkapssystemer, salgssystemer, administrative systemer med mer. De har kunder som Citybank, Kodak, Volvo, Ford, IKEA, Tele Danmark, Visa International, British Petroleum, Southwestern Bell Telephone med flere.

En del av virksomheten er knyttet til store partnere som Unisys og IBM. Andre prosjekter er tilrettelagt for bruk innen internasjonale organisasjoner, blant dem NATO. Behovene til fiskeindustrien har inspirert både programmerere og komponentfabrikanter.

Island var først ute med å utvikle systemer for kvalitetskontroll av matvarer basert på digital video.

Det opplyses at den rene programvareeksporten fra Island er doblet hvert år de siste tre årene, og at tendensen holder seg.

Islenderne har sørget for utmerket samband med utlandet. Landet er knyttet til den fiberoptiske CANTAT-kabelen mellom Europa og Nord-Amerika, slik at bedrifter der kan knyttes opp til internasjonale nettverk med ISDN eller ATM.

En opptelling i februar 1997 ga 12.500 internett-verter i Island.

Det gir såvidt under fem servere per hundre islendinger – den største tettheten av internett-verter per hode i verden. Alle islandske dataselskaper har egne websider og kommuniserer lett per e-post. Det islandske eksportrådet har lagt ut en egen oversikt over selskaper innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.