FORBRUKERTEKNOLOGI

Krangel i Davos om IKT og utvikling

MIT-professor Nicholas Negroponte og Intel-sjef Craig Barrett var dypt uenige på World Economic Forum.

29. jan. 2007 - 14:19

Den store samlingen av verdens ledere i Davos, World Economic Forum, har vært preget av klimadebatten. Lørdag var det likevel plass til det tradisjonelle møtet om det digitale skillet og hva som må gjøres for å sikre at flertallet – «de andre» – også får del i godene og mulighetene som Internett-tilgang åpner for.

Ifølge diverse pressereferater ble debatten preget av sterke motsetninger mellom to personer som begge nyter internasjonal respekt: MIT-professor Nicholas Negroponte, kjent som initiativtaker til prosjektet «One Laptop Per Child», og tidligere Intel-sjef Craig Barrett, nylig utnevnt som formann for FNs globale allianse for IKT og utvikling («United Nations' Global Alliance for Information and Communications Technologies and Development»).

Sammenstøtet mellom Barrett og Negroponte gjenspeiler mye av det samme skillet som utløste utfallene mot OLPC fra hjelpeorganisasjonen Fair International – som også har en offisiell status i FN-systemet – for to uker siden.

    Les også:

Barrett er mest opptatt av ordninger som gir billig tilgang til PC-er og Internett, og som gir lærere kompetanse innen bruk av IT. Han har nettopp vært på rundreise til Brasil, Chile, Kina, India og Sør-Afrika, og gjort avtaler med utdanningsdepartementene i disse landene om donasjoner av over 36.000 datamaskiner med Internett-tilgang, samt IT-opplæring av 4,7 millioner lærere innen 2011.

Barrett mener rimelig maskinvare, rimelig datakommunikasjon, lokalt innhold – inklusiv læremidler – og lokal kompetanse er hovedpunktene i et program for å fremme IKT og utvikling.

Negroponte angrep Barrett med en påstand om at Intel er med i en kampanje som skal overbevise myndigheter i utviklingsland om at de bør avstå fra å engasjere seg i OLPC-prosjektet, og at Intels engasjement for IKT og utvikling er underordnet selskapets globale markedsstrategi.

– Craig [Barrett] ser på dette som et marked. Jeg ser på det som en misjon, sa Negroponte ifølge referatet til New York Times.

På en konferanse i München tidligere i år presenterte Negroponte seg som «den snille bin Laden», mannen som terroriserer tradisjonelle IT-selskaper med en maskin som vil revolusjonere markedene i utviklingslandene. Så langt gikk han ikke i Davos.

Ti land har offisielt meldt sin interesse for OLPC-maskinen XO – Argentina, Brasil, Etiopia, Libya, Mexico, Nigeria, Pakistan, Rwanda, Thailand og Uruguay – men ingen har ennå skrevet under på en forpliktende avtale. Betingelsen for at XO kommer i produksjon, er at minst ett land i hver av verdensdelene Asia, Sør-Amerika og Afrika, inngår en forpliktende avtale.

I Davos sa Negroponte har var rimelig trygg på at betingelsen ville bli oppfylt innen mars, og at produksjonen kan komme i gang i løpet av april.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.