Krangler om nødnett-regningen

Bygningseiere kan bli tvunget til å betale for sviktende dekning.

Krangler om nødnett-regningen
Nødnettet svikter innendørs i sentrale bygg, som her på Grand Hotel i Oslo, der bevæpnet politi passet på i forbindelse med president Barack Obamas besøk da han ble tildelt fredsprisen for 2009. Bilde: Thomas Sivertsen/ANB/All Over Press

PST sliter med kommunikasjonen under viktige statsbesøk. Dekningen i det nye nødnettet er for dårlig på Grand Hotell og andre bygninger.

Myndighetene krangler om hvem som skal betale for nødnettets dekningsproblemer. Nå varsler Direktoratet for nødkommunikasjon at bygningseiere kan måtte ta regninger på opp mot én million kroner selv, skriver Aftenposten.

I et brev fra Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) krever ledelsen nå svar fra Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) på hvem som skal sørge for at de får dekningen de trenger. Da Sør-Koreas president, Lee Myung-bak, var i Norge i september i fjor, manglet livvaktene i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) dekning på Grand Hotell til tross for at politiet på forhånd hadde bestilt ekstra kapasitet. PSTs livvakter var dermed nødt til å bruke mobiltelefoner som erstatning for nødnett-utstyret.

Da Stortinget vedtok å bruke 3,6 milliarder kroner på det nye nødnettet, var en av betingelsene at det skulle være god dekningen innendørs i sentrale strøk. Men Motorola, som står for utbyggingen, mener at de kun har ansvar for dekning utendørs.

I mange tilfeller må det settes opp egne sendere innendørs, noe som kan koste fra flere hundre tusen til opp til én million kroner. Det nye nødnettet er flere år forsinket og ventes nå å være ferdig utbygget i 2015. Kostnadsrammen er nå økt til 6 milliarder kroner. (©NTB)

    Les også: