IMAGINATION TECHNOLOGIES

Krasjlandet på børsen etter Apple-kunngjøring

Apple har brukt grafikkprosessorer designet av Imagination Technologies i alle fall siden den første iPhonen. Men nå har selskapet kunngjort andre planer.
Apple har brukt grafikkprosessorer designet av Imagination Technologies i alle fall siden den første iPhonen. Men nå har selskapet kunngjort andre planer. Bilde: Erlend Aas / SCANPIX
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. apr. 2017 - 11:35

Apple har i mange år benyttet grafikkprosessorer designet av britiske Imagination Technologies i nesten alle maskinvareprodukter bortsett fra Mac. Men i dag kunngjorde grafikkbrikkedesigneren at selskapet har fått beskjed fra Apple om det innen to år vil slutte å bruke teknologiene til Imagination.

Apple lisensierer Imaginations teknologier og betaler selskapet royalties for dette. Apple er Imaginations klart største kunde. 

Nyheten førte til en dramatisk krasj for Imagination-aksjen. I løpet av morgentimene i dag falt verdien med rundt 70 prosent, fra 268 pund til 76 pund. Kursen har tatt seg litt opp igjen i ettertid.

Les også: Apple kjøper seg opp innen brikker

Skal utvikle egne GPU-er

I meldingen fra Imagination fortelles det at Apple har opplyst at det jobber med en separat, uavhengig grafikkdesign for selskapets produkter, noe som vil gjøre Apple mindre avhengig av Imagination. 

Men ifølge Imagination har ikke Apple presentert noe bevis for at selskapet vil være i stand til å utvikle grafikkløsninger uten å benytte åndsverk fra Imagination. Sistnevnte skal ha bedt Apple om å legge fram bevis for dette, men hevder at Apple har nektet å gjøre dette. 

Imagination tror det vil være ekstremt krevende å utvikle en helt ny GPU-arkitektur (Graphics Processing Unit) fra bunnen av, uten å krenke andres opphavsrett.

Ifølge Reuters skal Apple ha betalt Imagination 60,7 millioner pund (drøy 650 millioner kroner) i royalties og lisensavgifter de siste tolv månedene. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.