SKOLE

Krav fra IT-bransjen: Gjør programmering obligatorisk i skolen

IT-bransjens organisasjoner går sammen i et felles krav til neste års statsbudsjett. De vil gjøre koding obligatorisk i skolen, opprette 1.000 flere studieplasser og kartlegge behovet for arbeidskraft.

En samlet IT-bransje krever at koding blir obligatorisk fag i skolen. Arkivfoto fra kodetime hos Ullevål skole i Oslo.
En samlet IT-bransje krever at koding blir obligatorisk fag i skolen. Arkivfoto fra kodetime hos Ullevål skole i Oslo. Bilde: Marius Jørgenrud
NTB
4. okt. 2016 - 14:56

– Regjeringen svikter ungene og framtida om de ikke nå trapper opp undervisning i koding i grunnskolen, bygger ut 1000 flere IT-studieplasser og legger opp en strategi for hvordan heve den digitale kompetansen til alle yrkesgrupper, sier Heidi Austlid, administrerende direktør i IKT-Norge.

Norge sakker akterut

Sammen med arbeidstakerorganisasjonene NITO og Tekna og arbeidsgiverorganisasjonen Abelia krever IKT-Norge et nasjonalt løft for å heve IT-kompetansen i Norge. Utgangspunktet er bra, men internasjonale rangeringer viser at vi sakker akterut.

– Å investere i digitale ferdigheter hos barn, studenter, arbeidstakere og toppledere er både avgjørende for den enkelte og for vår evne til omstilling, næringsutvikling og til å møte store samfunnsutfordringer innen f.eks. helse og klima, sier Håkon Haugli administrerende direktør i Abelia.

Det er avgjørende å investere i digitale ferdigheter for barn og unge, sier Håkon Haugli i Abelia. <i>Bilde: Heidi Widerøe</i>
Det er avgjørende å investere i digitale ferdigheter for barn og unge, sier Håkon Haugli i Abelia. Bilde: Heidi Widerøe

Ber om nytt teknologifag

Organisasjonene viser til at en ekspertgruppe anbefaler å opprette et nytt teknologifag i grunnskolen der elevene får opplæring i programmering. Fra i høst fikk ungdomsskoleelever på 146 skoler tilbud om koding som valgfag.

Les saken: Koding blir valgfag på 1 av 10 ungdomsskoler

Men det er langt fra nok, mener organisasjonene.

– Vi trenger en helhetlig satsing som strekker seg fra tidlig i skolen til kompetansepåbygging i arbeidslivet, sier direktør for samfunnspolitikk Terje Sletnes i Tekna.

Les kommentar: Papirministeren må få koding inn på timeplanen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.