BEDRIFTSTEKNOLOGI

Krav om ansiktsgjenkjenning på flyplasser

Systemer for ansiktsgjenkjenning seiler opp som et av hovedkravene når flyplasser skal skjerpe sikkerheten mot kapring og annen terrorisme.

13. sep. 2001 - 09:05

Systemet på bildet er fra FaceIt, et system utviklet av Visionics Corporation, et ledende amerikansk selskap innen automatiserte systemer for ansiktsgjenkjenning. FaceIt ble knyttet til overvåkningskameraer som skannet publikum under årets Superbowl i Tampa i januar, og avslørte 19 etterlyste kriminelle blant tilskuerne.

I juli i fjor ble FaceIt brukt under et prøveprosjekt i Mexico for å avsløre folk som prøvde å dobbeltregistrere seg som velgere til presidentvalget. I april i år ble det vedtatt å gjøre FaceIt til en fast del av velgerkontrollsystemet i Mexico.


Overvåkningskameraene på Keflavik, hovedflyplassen på Island, ble i juni vedtatt oppgradert med FaceIt, som ledd i flyplassens tilpasning til Schengen-avtalen. Systemet skal avsløre kriminelle og såkalt falske asylsøkere når Island ikke lenger kan kontrollere passene til reisende fra andre land som tar del i Schengen-samarbeidet.

FaceIt er i stand til å gjenkjenne ansiktstrekk og sammenlikne med ansikter lagret i en database. Ansiktene gjenkjennes trass i ulike fasonger på hår og skjegg, og det nytter heller ikke å gjemme seg bak solbriller. Det kan kjøres på lokale PC-er. På en 733 MHz Pentium III kan det søkes gjennom mer enn en million lagrede ansikter per sekund, og det tar bare en brøkdel av et sekund å kjøre algoritmen som konverterer et portrett til systemets grunnleggende dataformat.

Ifølge amerikanske medier presser sikkerhetseksperter hardt på for at FaceIt eller liknende systemer skal installeres i stor stil på amerikanske flyplasser. Årsaken er at ingen annen teknologi har den samme muligheten til å oppdage og gjenkjenne folk i travle omgivelser. Siden overvåkningskameraer og IT-systemer finnes overalt, er det i hovedsak snakk om å investere i databaser og programvare - og det er ikke spesielt dyrt. Et FaceIt-system på 36 overvåkningskameraer i et fornøyelsesområde i Tampa skal ha kostet 30.000 dollar, det vil si under 300.000 kroner.

En av de største hindringene mot å kombinere overvåkningskameraer med ansiktsgjenkjenningsprogramvare er motstand fra personvernere som reagerer mot storebrorfølelsen. I kjølvannet av terrorangrepene mot World Trade Center og Pentagon regner man med at terskelen for å godta FaceIt og tilsvarende systemer er betraktelig redusert. Databaser kan bygges opp med utgangspunkt i fotoarkiver hos FBI og andre organisasjoner for politi- og etterretning. USAs utenrikstjeneste er i ferd med å ruste opp sine IT-systemer for milliardbeløp, og man kan regne med at ansiktsgjenkjenning blir en del av det IT-baserte vernet som landet kommer til å omgi seg med.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.