JUSS OG SAMFUNN

Kreative momstips på no.general

Norske news-brukere nekter å godta de nye reglene for moms og toll på all utenlandsk postordre uten videre. Akers Mic får gjennomgå, politikere får gjennomgå og noen truer, som Akers Mics Trond Wikborg har gjort tidligere, med å rømme Norge for å slippe avgiftene.

Hilde Nyman
5. mars 1999 - 08:06

På norske diskusjonsgrupper blir det flittig diskutert hvordan man best kan unngå å betale moms og toll, slik de nye forskriftene av 1. mars i år krever. Tipsene som kommer inn fra deltakere på listene, har tydeligvis blitt brukt mang en gang for å lure norske tollmyndigheter og Posten.

Her følger et utdrag av innlegg fra diskusjonsgruppene, først og fremst fra no.general (som du finner på de fleste norske nyhetsservere, for eksempel på news.online.no).

"De fleste firma kan tilby å sende varene som anonym pakke hvis du forhåndsbetaler. Da slipper du å tolle. Er du "heldig" at pakken blir kontrollert i tollen mister du den. Men det er sjeldent tollerne åpner anonyme pakker hvis ikke hundene deres reagerer på pakken."

Om man likevel skal motta bestilte pakker fra utlandet med høy verdi, går et tips ut på å skrive mindre verdi på varen enn det som faktisk er tilfelle,

"Få dem til å skrive en mindre verdi på. "En bekjent" bestilte nylig en vare til 22.000 kroner og betalte 500 kroner i moms. Pakken ble åpnet og sjekket av tollmyndighetene, men siden de ikke har peiling gikk den gjennom uten problemer. Sørg bare for å få sendt kvitteringer og andre papirer separat. Hvis du bestiller fra en online-butikk eller lignende må du sannsynligvis alliere deg med en privatperson som er villig til å gjøre dette."

Noen gir tipset om å sende forpakningene som en gave og sørge for at avsenderne legger ved et gratulasjonskort.

Andre mener at det å skrive at varen er defekt, og dermed bare verd en brøkdel av originalprisen, også er smart.

At tollen har liten mulighet for å sjekke dette, er tydeligvis noe mange er klar over. En av risikoene man da løper, er at man ikke har mye å stille opp med om varen faktisk blir skadet under transport.

Skylden for at disse forskriftene nå har blitt strammet inn, legger mange på Akers Mic og deres klager over ulike villkår.

Anklagene kommer fra en som sier: "De nye reglene kan du takke Akers Mic + noen andre dustebutikker og duste-politikere for...".

En annen skriver: "Vi trenger vel ikke innrette oss som en bananrepublikk bare fordi Akers Mic og andre som føler konkurransen fra utlandet ønsker beskyttelse."

Noen truer med å emigrere fra det mange i sterke ordelag beskriver som et "avgiftssamfunn":

"Uff... Noen som blir med på å samle seg i en liten avkrok i landet, "registrere" oss som eget land, og styre og stelle med avgiftene som vi selv føler for?" og "Eller flytt til USA og kjøp det der, som jeg forhåpentligvis kommer til å gjøre."

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.