BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kreativitetsprisen: Juryen har nominert

Tre produkter er nominert til den norske Rosingprisen for kreativ programvare, som skal deles ut på messen Software '98 på et eget arrangement 5. februar.

29. jan. 1998 - 12:01

De tre er Definitive Scenario fra TerraMar Informasjonssystemer i Bærum, strategispillet Paradigm Shift fra FunCom i Oslo, og ClustRa DBMS Server fra ClustRa i Trondheim.

De to første er allerede presentert i detalj i egne artikler her på digi.no, i forbindelse med vår dekning av kandidatene til Rosing-prisene (se referansene til høyre). Juryen har mottatt hele 29 søknader fra hele landet.

Definitive Scenario er et kraftig verktøy for analyser av prosjekter hvor usikkerheten knyttet til resultatet er stor. Programmet gir et grafisk bilde av risikoprofilen og brukes blant annet til å foreta risikoanalyser, lage modeller for gjennomføringen av et prosjekt eller modellere nedbrytning av kostnader. TerraMar Informasjonssystemer ble etablert med syv ansatte i 1993 og er en del av TerraMar Gruppen som ellers består av konsulentselskapene TerraMar Prosjektledelse og TerraMar Promise. Gruppen driver spesielt innen olje og offshore.

Paradigm Shift er verdens første strategispill for Internett. Inntil seks streifere kan forenes i ett spill. Produktet er programmert i Java. Utgangspunktet er en ødelagt planet med seks overlevende grupperinger av mennesker. Disse har sine helt bestemte oppfatninger av hva som er rett og galt. Mens en gruppe er opptatt av magi, forsøker en annen å leve i symbiose med naturen. De forskjellige oppfatningene av hva som er rett og galt på denne kloden, utgjør spillets paradigmer. For å vinne spillet må man nedkjempe alle de andre sivilisasjonene som har utviklet seg. Funcom ble verdensberømt i 1995 da det leverte spillene til familiefilmene Pocahontas og Casper, det lille spøkelset.

ClustRa DBMS Server har vi ikke rukket å omtale ennå, det kommer om kort tid. Det dreier seg om databaseteknologi utviklet på Telenors initiativ i Trondheim, med tanke på bruk i moderne systemer for telefoni. Hvis du gjør som FNs våpeninspektører i Irak, og bærer med deg satellittelefoner fra Inmarsat, utnytter du ClustRa DBMS Server hver gang du ringer: Det er dette systemet som blant annet holder rede på hvor de 50.000 telefonene befinner seg til enhver tid.

Teknologien kombinerer klynger ("clusters") og database, og er bygget opp fra bunn av for å sikre et system som tilbyr pålitelighet og respons i sanntid, samt skalerbar ytelse på standard plattform. Maskinvaren er standard arbeidsstasjoner under Unix eller Windows NT, og tallet på maskiner som kan være med i en klynge er ubegrenset. Drifting og oppgradering av maskin- og programvare skjer uten å ta ned systemet. Det finnes også opplegg for replikering over store avstander, for eksempel mellom Norge og Japan.

ClustRa mener de har et produkt med stort salgspotensial internasjonalt, og snakker om omsetningstall på hundreder av millioner kroner om noen år. 99 prosent skal gå til eksport.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.