Kreditorene tar styring i Hynix

Verdens tredje største minnebrikke-produsent, Hynix, er i praksis konkurs og kreditorene har overtatt kontrollen. 24. juli møtes aksjonærene for utnevne nytt styre, noe som kreditorene håper vil gjøre det lettere å selge virksomheten.

Verdens tredje største minnebrikke-produsent, Hynix, er i praksis konkurs og kreditorene har overtatt kontrollen. 24. juli møtes aksjonærene for utnevne nytt styre, noe som kreditorene håper vil gjøre det lettere å selge virksomheten.

I skyggen av fotball-VM på hjemmebane, pågår det en innbitt kamp i Sør -Korea om fremtiden til et av landets mest kjente og viktige bedrifter. Hynix Semiconductor er verdens tredje største minnebrikke-produsent, men har havnet i et økonomisk uføre som legger selskapet åpent for oppkjøp.

Problemet for kreditorene, hovedsakelig långivende banker, er at de ikke har fått plass i selskapets 10 medlemmer store styre, til tross for en betydelig eierandel. Sist lørdag sørget en samling av 15 koreanske kreditorbanker (de fleste kontrollert av den koreanske stat) for at gjeld for nesten 20 milliarder norske kroner ble konvertert i Hynix-aksjer. Dermed kontrollerer bankene over 80 prosent av Hynix. Nå forlanger disse kreditorene at det holdes en ekstraordinær generalforsamling for å velge nytt styre.

Følg kampen om makten i Hynix:

Det er ventet at kreditorbankene vil kreve å få inn flere av sine egne folk i styret, og dermed sette ny fart i forhandlingene om salg av selskapet til amerikanske Micron Technology Inc.. Det pågikk samtaler mellom Hynix og Micron i nesten et halvt år, før styret i Hynix til slutt valgte å avvise salg av minneproduksjonen til Micron, trass i sterk anbefaling fra den sørkoreanske regjeringen.


Hynix ble hardt rammet av finanskrisen i 1997, og holdt på å brekke ryggen helt da minnebrikkeprisene raste ned til langt under produksjonsomkostningene i fjor høst. Et salg av minnebrikkeproduksjonen til Micron, ville gjort det amerikanske selskapet til verdens største produsent av minnebrikker med sørkoreanske Samsung som en god nummer to.

Hynix-aksjen har stupt den siste uken som følge av lørdagens maktovertakelse i kreditorenes favør. Syv store kreditorbanker har tidligere avskrevet mye av sin gjeldseksponering i Hynix og samtidig frabedt seg å gi nye lån til selskapet. Til gjengjeld for avskrivingen fikk bankene rett til å selge sine nye Hynix-aksjer - nesten 14 prosent - med start fra fredag av. De andre kredtor-bankene, som samlet kontrollerer 66,85 prosent, er forhindret fra å selge sine Hynix-aksjer inntil utgangen av desember.

Flere privateide banker og investorer i Sør-Korea velger åpenbart å prioritere hensynet til arbeidsplasser og lojalitet til egen regjering foran det å redusere egne tap til et minimum. Statsbankene som sto for brorparten av gjelden har tidligere gjort det klart at alternativet til salg av Hynix er å likvidere hele selskapet.

Aksjonærer og fagorganiserte har gått sammen for å protestere mot en avtale med Micron, i håp om å få kreditorene til å satse på videre drift med sørkoreansk kapital.

Nå ser det likevel ut til at Micron etter hvert vil lykkes i å overta Hynix.

Til toppen