Kredittilsynet skal granske Fast-revisor

Anmeldte Fast til Økokrim og Oslo politidistrikt, men begge henla saken. Nå gransker de revisoren.

Kredittilsynet skal granske Fast-revisor

Anmeldte Fast til Økokrim og Oslo politidistrikt, men begge henla saken. Nå gransker de revisoren.

Kredittilsynet varsler full gransking av revisjonsselskapet Deloitte etter avsløringene om omfattende regnskapstriksing i søkemotorselskapet Fast Search and Transfer.

Ifølge Dagens Næringsliv manipulerte sjefene i IT-selskapet aksjekursen før det ble solgt til Microsoft. Det viste seg at kontrakter for over 100 millioner kroner ikke var reelle. Selskapet førte store beløp som inntekter, mens det isteden var avtaler med potensielle kunder, avtaler som langt fra var i havn.

Samtidig har over 30 millioner kroner blitt utbetalt til direktører i Fast-systemet via stråselskaper, skriver avisen.

I april forsøkte Kredittilsynet å anmelde saken til Økokrim og senere til Oslo politidistrikt, men ressursmangel gjorde at saken ble henlagt begge steder. Økokrim-sjef Einar Høgetveit sa til VG søndag at han ikke utelukker at beslutningen kan gjøres om.

Kredittilsynet varsler nå gransking av Fasts mangeårige revisjonsselskap Deloitte. Granskingen blir satt i gang like over sommeren.

- I kjølvannet av en slik sak må vi reagere. Vi er helt nødt til å gå gjennom all relevant informasjon Deloitte har om Fast, og da spesielt knyttet til inntektsåret 2006. At vi går til dette skrittet tror jeg ikke er veldig overraskende for Deloitte, sier avdelingsdirektør Anne Merethe Bellamy i Kredittilsynet til Dagens Næringsliv.

Hun ønsker ikke å spekulere i noe utfall av granskingen.

- Vil noen lure deg eller føre deg bak lyset, så greier de alltid det. Dette er et stort dilemma for revisorer generelt. Om revisjonen har vært god nok i denne saken vet vi ikke, men det er altså det vi ønsker å finne ut av, sier Bellamy.

Hos Deloitte sier lederen for revisjonsdivisjonen, Aase Lundegaard, at de vil samarbeide med tilsynet.

- Fra vår side er ikke dette veldig dramatisk, og er mer en naturlig og rutinemessig reaksjon, sier hun.

Kredittilsynet regner med å være ferdig med granskingen ved juletider. (©NTB)

    Les også:

Til toppen