Kredittilsynet skal granske Oslo Børs

Vil finne ut hva som gikk galt da en IT-oppgradering førte til handelsstans på Oslo Børs.

Kredittilsynet skal granske Oslo Børs
(Bilde: Per Ervland)

Vil finne ut hva som gikk galt da en IT-oppgradering førte til handelsstans på Oslo Børs.

Etter datakaoset på Oslo Børs mandag og tirsdag, varsler Kredittilsynet at de vil iverksette IT-tilsyn. Det går an å unngå slike problemer, mener tilsynet.

- Vi må finne ut om de har brutt egne prosedyrer, retningslinjer eller om det er tatt snarveier i forbindelse med oppgraderingen av handelssystemet Saxess, sier seksjonssjef Frank Robert Berg hos Kredittilsynet til NTB. Frank Robert Berg har ansvaret for det varslede IT-tilsynet.

Det er IT-leverandøren OM Technology, som eies av Nasdaq OMX, som står for driften av Saxess. Tilsynet vil også se nærmere på hvordan oppgraderingen ble gjennomført i Stockholm, der handelssystemet i alle de åtte børsene i Norden og Baltikum driftes.

Kredittilsynet har i første omgang sendt et brev til Oslo Børs der de ber om svar på tolv spørsmål i forbindelse med dataproblemene som lammet all aksjehandel i én time mandag og 5,5 timer tirsdag. Deretter blir det aktuelt å gjennomføre møter med Oslo Børs og OMX både i Oslo og Stockholm.

- Vi vil nå gå gjennom alle prosesser som er knyttet til oppgraderingen av handelssystemet Saxess. Det er alvorlig når fire børser i Norden er nede fram til klokken 14.30 på en vanlig handelsdag. Det går an å unngå det, men det kan alltid oppstå feil, sier Frank Robert Berg.

Tilsynet har mottatt en foreløpig orientering fra Oslo Børs, men ønsker en mer omfattende rapport. Tilsynet vil se nærmere på alle prosesser knyttet til oppgraderingen av handelssystemet Saxess for å se om denne ble gjennomført med lavest mulig risiko.

- Vi trenger ytterligere informasjon om hva hendelsen besto i for å kunne si noe om dette kunne vært unngått og hvordan man kan unngå en tilsvarende hendelse i framtiden, sier spesialrådgiver Knut Godager i Kredittilsynet til NTB.

Kredittilsynet har foreløpig ingen formening om Oslo Børs kunne eller burde gjort noe annerledes.

- Det finnes heller ikke grunnlag nå for å si at det er en svakhet ved Saxess. Det har vært et veldig stabilt handelssystem i lang tid, sier Godager. (©NTB)

    Les også:

Til toppen