BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kreftregisteret fikk anvenderprisen

- Mammografiprosjektet fikk Anvenderprisen, da ingen andre IT-prosjekter kunne konkurrere med gevinster på 300 menneskeliv årlig. Slik leste næringsminister Lars Sponheim opp juryens begrunnelse i torsdagens utdeling av Anvenderprisen.

Morten Øverbye
6. feb. 1998 - 00:26

Samtidig fikk næringsministeren følgende apell med seg tilbake til regjeringskollegiet:

- Juryen vil oppfordre norske myndigheter til å utvide mammografiprosjektet til hele landet så fort som mulig. At hele landet nå ikke er med i prosjektet, vil dreie seg om rundt 100 kvinners liv de neste to til tre årene. Disse må dø fordi myndighetene ikke ser seg råd til et slikt enkelt og rimelig tiltak.

Kreftregisteret ble foreslått til Anvenderprisen for sin bruk av IT som støtteverktøy til mammografiscreening. Ved å innhente, kombinere og selektere informasjon fra flere databaser, sørger bruken av IT for at de rette kvinnene blir innkalt til undersøkelse til rett tid og sted.

Informasjonsteknologien reduserer de administrative kostnadene dramatisk og muliggjør masseundersøkelse av kvinner. Erfaringen fra prøveprosjekt i fire fylker for kvinner mellom 50 og 69 år viser at undersøkelsene redder inntil 100 kvinneliv per år i disse fylkene.

- Politikk handler blant annet om å prioritere og da sier det seg selv at man må prioritere de sakene som gir størst gevinst for samfunnet som helhet, leste Sponheim fra juryens begrunnelse.

Unni Astad, som satt i juryen for Anvenderprisen, sa at hun var glad for å kunne være med å sette fokus på en slik anvendelse av IT, og hun håpet at prisen ville bidra til at alle norske kvinner ville få et slikt tilbud.

- Med denne prisen har vi fokusert på hvordan IT blir anvendt i organisasjonene. Løsningen kan være så enkel den bare vil, det er resultatet som teller, sa hun.

Til sammenligning med de 300 menneskelivene som kan reddes årlig som en følge av Mammografiprosjektet, holdt Astad frem at det i 1997 døde 305 mennesker på norske veier i 1997.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.