Krevde å få infisere alle de ville

En rettssak kunne ha bremset krigen mot spionvare, men heldigvis tapte Zango.

Krevde å få infisere alle de ville

Leverandører av spionvare som sniker inn reklame og gjør andre uønsket ting på PCen til brukeren liker ikke å bli kalt - ja nettopp - spionvare. Og i frisk amerikansk stil ringte derfor Zango (også kalt 180solutions) til sine advokater og saksøkte PC Tools og Kaspersky Labs.

Zango deler ut gratis spill, men sammen med spillene følger det et annonse-visesystem som viser annonser også utenfor spillene.

I sin ytterste konsekvens var kravet til selskapet dramatisk: Zango krevde at PC Tools og dermed resten av sikkerhetsbransjen ikke kunne kalle dem "spionvare-leverandør" og dermed lage løsninger som stopper og fjernet programvare deres. Zango krevde med andre ord at brukerne ikke skal kunne kjøpe løsninger som gir dem kontroll over sine maskiner.

Hadde Zango vunnet frem med sitt krav i USA, hadde det vært en katastrofe for sikkerhetsbransjen og verdens PC-brukere. Men dommeren i delstaten Washington avviste søksmålet, skriver Ars Technica.

Sikkerhetsbransjen er blant annet vernet av vanlige regler for ytringsfrihet og kan bruke begreper som spionvare som de vil, påpekte dommeren. De kan også lage løsninger som lar brukeren kontrollere hva de vil på sine maskiner.

Les mer om: