– Krevende å lage Firefox til Windows 8

Mozilla må ut på helt ukjent grunn.

– Krevende å lage Firefox til Windows 8
Det er ikke bare enkelt å lage en fullverdig nettleser til Metro-grensesnittet i Windows 8. Bilde:

Mozilla har startet utviklingen av en Firefox-utgave som skal fungere i Metro-grensesnittet i kommende Windows 8. Men det har vist seg at dette ikke er uten utfordringer. Mozilla ønsker nemlig at Metro-utgaven av nettleseren ikke skal være redusert versjon av den vanlige desktoputgaven. Begge utgavene skal tilby den samme funksjonaliteten. Men dette er ikke mulig ved bare å benytte WinRT API-et, som vanlige Metro-baserte applikasjoner baseres på.

Brian R. Bondy i Mozillas Firefox-team skriver i dette blogginnlegget at det finnes en offisiell løsning i Windows 8 for en slik problemstilling, men det er svært vanskelig å finne utfyllende informasjon om denne.

Løsningen er en tredje applikasjonsklasse som Windows 8 støtter, nemlig «Metro style enabled desktop browser». Dette er egen klasse av applikasjoner som kun omfatter nettlesere. Disse nettleserne er applikasjoner som har tilgang til både det meste av Win32 API-et og hele WinRT API-et. Disse applikasjonene har mulighet til å kjøres på utsiden av Metro-sandkassen.

I et dokument som beskriver denne applikasjonsklassen, opplyser Microsoft at nettleseren blant annet har full tilgang til Win32 API-er for rendering av HTML5, inkludert muligheten til å kjøre flere bakgrunnprosesser, JIT-kompilering og annen typisk nettleserfunksjonalitet. Men ifølge Bondy er dokumentet noe mangelfullt.

Bondy bemerker også avgjørelsen Microsoft har tatt om at kun én nettleser kan tilbys i Metro-grensesnittet om gangen, nemlig standardnettleseren i systemet. Har man flere nettlesere som tilbyr Metro-grensesnitt, kan man ikke veksle mellom Metro-utgavene av disse uten først å sette nettleseren til standardnettleser for hele systemet. Dette er forklart i det nevnte dokumentet fra Microsoft.

Dokumentet sier ingenting om nettlesere for Windows on ARM – Windows 8-versjonen for ARM-baserte enheter. På slike systemer vil det kun være mulig å installere applikasjoner via Windows Store, som kun støtter Metro-applikasjoner.

Forøvrig har Google denne uken fortalt Mashable at selskapet er i ferd med å utvikle en Metro-versjon av Chrome.

    Les også: